Kimi Räikkönen s McLarenem a Fernando Alonso s Renaultem

Kimi Räikkönen s McLarenem a Fernando Alonso s Renaultem - Konkurenti v boji o titul. Finský pilot Kimi Räikkönen s McLarenem a španělský jezdec Fernando Alonso s Renaultem. | foto: Reuters

Musel jsem bojovat, přiznal Räikkönen

Suzuka - Finský rychlík Kimi Räikkönen opakoval slova šéfa McLarenu Rona Dennise, že jeho vítězství v letošní Grand prix Japonska bylo jedním z nejlepších v kariéře. "O první místo jsem musel tvrdě bojovat," popisoval Räikkönen. "Samozřejmě dnešní triumf řadím mezi mé nejtěžší ve formuli 1."

Räikkönen se po dešti v kvalifikaci a páteční výměně motoru musel prodírat ze sedmnáctého místa na roštu a s vedoucím Fisichellou si poradil až v závěrečném kole.

"Navzdory smůle v tréninku i kvalifikaci jsme nepřestávali věřit, že můžu vyhrát. To se také v závodě potvrdilo," komentoval situaci Fin.

Ani závod neprobíhal zcela hladce. Nejdříve měl Fin ve druhé zatáčce malou kolizi s týmovým kolegou Montoyou.

"V první a druhé zatáčce se může stát cokoli," vysvětloval. "Juan Pablo vrazil do mého zadního kola, a trochu mě rozhodil. Naštěstí auto nebylo poškozeno. Projel jsem zatáčku trochu zeširoka, ale potom se něco podobného stalo jemu a vypadl."

Räikkönenův průnik jezdeckým pole byl stěžován ne zcela dokonalou převodovkou. Sedmý rychlostní stupeň byl příliš krátký, takže pokaždé při předjíždění soupeřů mačkal omezovač otáček motoru.

"Ale auto bylo stále lepší a lepší. Před poslední zastávku v boxech jsem už mohl jet zcela naplno."

"Doufal jsem, že mohu Giancarla dostinout. Bylo to těsné, ale nakonec se mi ho podařilo na hlavní rovince dokonce i předjet," dodal Räikkönen.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž