Max Mosley - Prezident FIA Max Mosley v Monaku.

Max Mosley - Prezident FIA Max Mosley v Monaku. | foto: Reuters

Mosley: Řešení krize formule 1 je na obzoru

  • 6
Monako (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Prezident FIA Max Mosley je přesvědčen, že řešení krize formule 1 je blízko. "FIA je připravena změnit své plány ohledně rozpočtového stropu tak, aby byl umožněn start všem současným týmům," sdělil reportérům v padoku F1, pár metrů od břehů monackého zálivu.

Mosley se v neděli dopoledne už potřetí v průběhu Velké ceny Monaka sešel se zástupci všech týmů a spokojeně naznačoval, že jednání, která jsou rozhodující pro budoucnost seriálu, zdárně pokročila.

Jako nejpravděpodobnější možnost se nyní jeví zvýšení rozpočtového stropu pro sezonu 2010 a zavedení agresivnější verze 40milionové hranice rozpočtu až pro rok 2011.

"Dovedu si představit, že pro příští sezonu budou povolena vyšší čísla, a poté v roce 2011 přijde omezení, jaké bylo navrženo," vysvětloval prezident Mezinárodní automobilové federace. "Jednání stále probíhají, ale je to jedna z možností."

Uzávěrka přihlášek do příštího ročníku bude už v pátek, ale týmy stále trvají na tom, že v F1 nebudou pokračovat, pokud nebudou zcela spokojeny s technickými a sportovními předpisy.

Šéf týmu McLaren Martin Whitmarsh vyjádřil přesvědčení, že všech 10 týmů současného startovního roštu bude v seriálu pokračovat i v příští sezoně.

"Doufám, že všech deset stájí podepíše," uvedl. "Myslím, že v posledních dnech hodně lidí z různých týmů popisovalo, jak se jim podmínky líbí nebo nelíbí a jestli by oni podepsali a za jakých podmínek, a to určitě současným jednáním neprospělo."

Největší starosti dělal světovým médiím možný odchod legendárního Ferrari s největší fanouškovskou základnou v motorsportu, ale Max Mosley si myslí, že vedení italské stáje pouze blafovalo.

"Jsem si jistý, že Ferrari zůstane s námi," je přesvědčen nejmocnější muž motorsportu. "Myslím, že jeden nebo dva týmy skončí, ale to nemá nic společného s naší současnou diskuzí nebo s platovými stropy."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž