VÍTĚZNÝ DOUŠEK. Němec Sebastian Vettel z Red Bullu si užívá vítězství ve Velké

VÍTĚZNÝ DOUŠEK. Němec Sebastian Vettel z Red Bullu si užívá vítězství ve Velké ceně Evropy formule 1. | foto: AP

Mistr světa Vettel hladce vyhrál nudnou Velkou cenu Evropy formule 1

  • 36
Vyhrál kvalifikaci, nejlépe odstartoval, celý závod si udržoval mírný náskok. Sebastian Vettel se po druhé příčce v Kanadě vrátil na nejvyšší stupínek a zvyšuje vedení v celkovém pořadí. Fernando Alonso s Ferrari se musel spokojit s druhým místem, třetí skončil druhý jezdec Red Bullu Mark Webber.

Vítěz Vettel se v kokpitu radoval z vítězství, jakoby to bylo poprvé v jeho kariéře. Ale nebylo. V letošní sezoně triumfoval už pošesté. Jen dvakrát prohrál. Jednou s Hamiltonem, podruhé s Buttonem. Přičemž pokaždé dokončil za nimi na druhém místě.

Zatímco soupeři se za ním předjíždějí, mění si místa a trápí je technické potíže, Sebastian Vettel jako stroj sbírá body po desítkách. Nyní má má kontě 186 a nikdo už nevěří, že by mohl přijít o svůj druhý mistrovský titul.

Závod jsme sledovali v on-line reportáži

Záda mu navíc kryje Mark Webber, který si navzdory řadě chyb a viditelně nižší rychlosti ve většině závodů může zajistit celkové druhé místo. Výkonnost letošního monopostu Red Bull je stěží porovnatelná s čímkoliv jiným v letošním seriálu formule 1.

Druhou příčku si v domácím závodě ve Valencii zajistil Fernando Alonso, ale v celkovém pořadí mu stále patří až pátá příčka. Tým Ferrari prožívá jednu z nejhorších sezon posledních let a ani Alonso, který jel evidentně celý závod ve Španělsku na hranici možností, nedokáže s rudým strojem vyhrávat.

Na moderním okruhu obklopeném drátěnými ploty a betonovými ohradníky viděla hrstka diváků pravděpodobně nejnudnější Grand prix letošní sezony. Cílem projelo všech 24 jezdců, kteří jeli sobotní kvalifikaci.

STÍHÁNÍ. Také ve Velké ceně Španělska sledovali diváci podobný obrázek jako v jiných letošních závodech formule 1 - Sebastian Vettel vpředu, ostatní se ho marně snaží dohnat.

DOBŘE UMÍSTĚNÉ BALKONY. Ve Valencii je možné sledovat závod formule 1 i zdarma, stačí být v době Grand Prix doma, nebo na návštěvě u těch správných příbuzných a sousedů.

Jedinou kolizí závodu byl střet Michaela Schumachera s Vitalijem Petrovem. Německý pilot vyjížděl z boxů a strčil čumák svého vozu Mercedes do první zatáčky, ale jeho ruský soupeř si urputně držel stopu a urazil mu přední křídlo. Sedminásobný mistr světa musel chvíli po výměně pneumatik do boxů znovu a propadl se téměř na chvost celého pole. Kolem šachovnicového praporu projel na neveselém sedmnáctém místě.

Sebastian Vettel na startu vyrazil sebejistě za dalším vítězstvím. Jeho odpich byl bezchybný a již v první zatáčce měl náskok před pronásledovateli. O druhé místo se strhla rvačka - Mark Webber nebyl tak rychlý jako jeho týmový kolega, čehož hodlali využít jezdci Ferrari.

Nejlépe vyrazil vpřed Felipe Massa, který se ještě na rovince přehnal kolem týmového kolegy Lewise Hamiltona i Fernanda Alonso. V úvodní zatáčce ještě zkoušel vnitřkem propasírovat svůj stroj před Webbera, ale to neměl dělat. Australan mu "zavřel dveře", čehož využil Alonso. A vrátil se na třetí místo.

Felipe Massa nakonec na startu závodu získal jediné místo, ale ani to mu nebylo souzeno. Ačkoliv McLarenu okruh ve Valencii příliš nesedl a Lewis Hamilton nebyl tentokrát za rychlíka, který se dere vpřed každým kolem, na Massu stačil. Při prvních výměnách pneumatik se posunul na čtvrté místo. Na něm dojel až do cíle.

Jeho týmový kolega Jenson Button, který před čtrnácti dny v Kanadě prožíval po vítězství nejšťastnější chvíle sezony, odjel uspávající závod na šestém místě. Hamilton s Massou před ním byli po celý závod příliš daleko, Rosberg za ním zase ztrácel příliš. Jednatřicetiletému Britovi muselo být ve Valencii ža smutno, jak byl celou dobu sám.

ZASE PRVNÍ. Sebastian Vettel protíná se svým vozem Red Bull cílovou čáru na okruhu ve španělské Valencii a stává se vítězem Velké ceny Evropy formule 1.

VÝSLUNÍ A STÍN. Sebastian Vettel je letos ve formuli takřka k nepřekonání. Zatímco jeho vůz nejčastěji krouží v čele, konkurence se musí spokojit s pozicí v jeho stínu.

To Sebastian Vettel vpředu tolik sám nebyl. Až na závěrečná kola po poslední výměně pneumatik mohl vidět ve zpětných zrcátkách buď týmového kolegu Webbera, nebo Fernanda Alonso. Ti se však nikdy nedostali tak blízko, aby ho ohrozili. Když k tomu připočtete bezchybné zastávky před garáží Red Bullu, vyjde vám hladké a zcela bezproblémové vítězství.

O druhé místo se bojovalo. Ale předjíždělo jen jednou. Ve 21. kole domácí pilot vybrzdil Webbera a posunul se na druhou příčku. Poté si Alonso s Webberem měnili pořadí při zastávkách v boxech. Při těch druhých využil Webber toho, že jel k mechanikům dříve a vrátil se za vedoucího Vettela.

Na závěrečném přezouvání naopak vydělal Alonso. Vydržel na ojetých měkkých gumách o tři kola déle než Australan, který na studené tvrdší směsi ztrácel cenné desetiny. Navíc se musel potýkat se skupinkou jezdců o kolo zpět. Ferrari se tak pohodlně vrátilo na druhou příčku, tedy na své nejlepší umístění v sezoně.

Za sedmým Rosbergem projel cílem domácí mladík Jaime Alguersuari, který startoval až jako osmnáctý. Postupem o deset míst zaznamenal největší zlepšení v závodě. Pomohla mu riskantní strategie dvou zastávek v boxech, zatímco největší favoriti přezouvali třikrát. Ještě více riskoval Sergio Pérez, který byl u mechaniků pouze jednou. Mladému Mexičanovi to však na body nestačilo. Skončil jedenáctý. Za Adrianem Sutilem z Force India a Nickem Heidfeldem, který desátým místem potvrdil klesající výkonnost týmu Renault.

Dalším závodem letošní sezony formule 1 je 10. července Velká cena Británie.

Výsledky Velké ceny Evropy F1:

Pořadí Jezdec Tým Čas
1. Sebastian Vettel Red Bull 1h39:36.169
2. Fernando Alonso Ferrari + 10.891
3. Mark Webber Red Bull + 27.255
4. Lewis Hamilton McLaren + 46.190
5. Felipe Massa Ferrari + 51.705
6. Jenson Button McLaren + 1:00.000
7. Nico Rosberg Mercedes + 1:38.000
8. Jaime Alguersuari Toro Rosso +1 kolo
9. Adrian Sutil Force India +1 kolo
10. Nick Heidfeld Renault +1 kolo
11. Sergio Pérez Sauber +1 kolo
12. Rubens Barrichello Williams +1 kolo
13. Sébastien Buemi Toro Rosso +1 kolo
14. Paul di Resta Force India +1 kolo
15. Vitalij Petrov Renault +1 kolo
16. Kamuj Kobajaši Sauber +1 kolo
17. Michael Schumacher Mercedes +1 kolo
18. Pastor Maldonado Williams +1 kolo
19. Heikki Kovalainen Lotus +2 kola
20. Jarno Trulli Lotus +2 kola
21. Timo Glock Virgin +2 kola
22. Jérôme D'Ambrosio Virgin +2 kola
23. Vitantonio Liuzzi Hispania +3 kola
24. Narain Karthikeyan Hispania +3 kola

Pohár konstruktérů:

č. tým body
1 Red Bull 295
2 McLaren 206
3 Ferrari 129
4 Renault 61
5 Mercedes 58
6 Sauber 27
7 Toro Rosso 16
8 Force India 12
9 Williams 4
10 Lotus 0
11 Virgin 0
12 Hispania 0

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž