Fernando Alonso z Ferrari před kvalifikací na Velkou cenu Kanady

Fernando Alonso z Ferrari před kvalifikací na Velkou cenu Kanady | foto: AP

Měl jsem šanci vyhrát! Litoval po závodě v Kanadě Alonso

  • 18
Pokud jste v Turecku před čtrnáci dny hledali ve startovním poli F1 vůz Ferrari, museli jste zaostřit hodně dozadu. Ale při Velké ceně Kanady byl tým mezi nejlepšími. "Je to velký návrat do šampionátu. V Turecku jsme byli 50 vteřin za McLarenem a tady jsme bojovali o vítězství," pochvaloval si vývojový skok Fernando Alonso, hvězda týmu.

V kvalifikaci si Alonso vyjel čtvrté místo na startovním roštu, ale začínal jako třetí, když byl ztrátou pěti míst penalizován Mark Webber.

V sedmém kole se poté sešel v boxech s Hamiltonem a po napínavém souboji kolo na kolo v boxové uličce a těsně za ní se Alonso posunul před svého dlouholetého soka. Když dosud vedoucí red bully zamířily do boxů, mohl být první, ale Hamilton si ale vzal pozici brzy zpět. Když se Alonso pokoušel o celé kolo předjet Švýcara Buemiho, manévr ho zpomalil a Brit se dostal do vedení. Do konce závodu už před sebe Alonsa nepustil.

"Měl jsem šanci vyhrát," litoval španělský pilot v cíli. "Bylo to velmi těsné, takže třetí místo je spíše smutné. Ale jinak maximální spokojenost. Pohnuli jsme vývoj správným směrem. Pokud chceme bojovat o titul mistra světa, musíme končit na stupních vítězů, a to se podařilo."

Před Alonsa se pár kol před cílem dostal i druhý McLaren v kokpitu s mitrem světa Jensonem Buttonem. A situace byla téměř totožná s tou, kdy prohrál souboj s Hamiltonem. Při předjíždění o další celé kolo se dvojnásobnému mistru světa připletl do cesty vůz Hispania Racing Karuna Čandhoka. Button se na pohled snadno protáhl na druhé místo.

A týmový kolega Massa? Škoda mluvit. Už v kvalifikaci byl horší, a nakonec se propadl ze šesté příčky na samý chvost startovního pole. Mohla za to kolize v první zatáčce s Vitantoniem Liuzzim.

TLAČENICE. Felipe Massa z Ferrari (vlevo) naboural do Adriana Sutila s vozem stáje Force India ve Velké ceně Kanady.

Poté se musel prokousávat vpřed a jen pár kol před koncem bojoval s Michaelem Schumacherem o deváté místo. Schumacher ale nečekaně strhl volant vlevo a Brazilec si o něj poškodil přední křídlo. Musel počtvrté do boxů a skončil až patnáctý.

"Byl to příšerný závod. Pokazilo se všechno, co se mohlo pokazit," řekl Massa. "Dvakrát jsem musel měnit přední křídlo poškozené po kolizi, kterou jsem nezavinil. To se pak nedá bodovat."

Aby toho nebylo dost, po závodě ještě schytal dvacetivteřinovou penalizaci za překročení povolené rychlosti v boxech. Na jeho umístění to už ale nemělo vliv, outsideři za ním měli obrovskou ztrátu.

"Je to smutný výsledek. Fernando byl skvělý a mohl vyhrát, ale několikrát měl smůlu. A Felipe si vybral další něšťastný závod. Vždycky se mu něco přihodí," litoval šéf Ferrari Domenicali.

Výsledky závodu najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž