Massa pokořil všechny soupeře a jde do vedení šampionátu formule 1

  15:38
Magny Cours - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Po jediném závodě se opět mění lídr seriálu F1. Ve Francii vládlo Ferrari a rozesmátý Brazilec Massa, který využil drobných technických problémů týmového kolegy Räikkönena. Třetí pozici vydřel Trulli z Toyoty.
Felipe Massa na stupních vítězů

Felipe Massa na stupních vítězů oslavuje triumf v Magny Cours. | foto: Reuters

Od startu do cíle nebylo o nejlepším týmu Velké ceny Francie pochyb. Už po úvodních zastávkách v boxech měli jezdci Ferrari náskok půl minuty před zbytkem startovního pole. Závod v Magny Cours probíhal v rudé režii.

V polovině závodu začal vedoucí Kimi Räikönen zpomalovat. Nakřáplý výfuk způsobil ztrátu výkonu. Ve 30. kole se kolem něj týmový kolega Massa prohnal a jel si pro deset bodů a vedení v šampionátu. Stal se prvním Brazilcem v čele mistrovství světa od dob legendárního Ayrtona Senny.

Räikkönen se po dvou nulách opět radoval z bodového zisku a posunul na třetí příčku MS za Poláka Kubicu, který bral za páté místo pouze čtyři body. Za celý závod se nedokázal dostat před Itala Trulliho s Toyotu a navíc ho při druhých zastávkách přeskočil Kovalainen z týmu McLaren.

BMW-Sauber ve Francii nestačil. Heidfeld ani nebodoval. A Kubica přišel o čtyřbodový náskok v čele šampionátu, jen 14 poté, co ho slavně v Kanadě získal.

Naopak zářila Toyota. Trulli byl výjimečně rychlý v kvalifikaci a výjimečně tvrdý v závodě. Potvrdil pověst skvělého obranáře. Ačkoli byl evidentně pomalejší než ostatní piloti na bodech, třetí místo ubránil. V závěru přiváděl k šílenství Fina Kovalainena a kolo před cílem se jen těsně vyhnuli nehodě. Jejich kola se střetla.

McLaren zachraňoval čtvrtý Kovalainen, Hamilton byl za zkrácení zatáčky potrestán hned začátkem závodu průjezdem boxy, padl na poslední příčku a na body se přes enormní snahu už nedostal. Kvůli trestu z předchozí Grand prix startoval až třináctý. Na Massu teď ztrácí na čtvrté pozici deset bodů.

Tradičně bodoval Webber z Red Bullu, který za sebou v závěru závodu udržel agresivní dvojku Renaultu Alonso, Piquet. Mladý Brazilec porazil díky povedenému předjížděcímu manévru v závěru Alonsa a vybojoval premiérové dva body ve formuli 1.

Příštím závodem je Velká cena Británie 6. července v Silverstonu.

Ferrari - bez konkurence
Start se povedl Räikkönenovi i Massovi na výbornou. I díky tomu, že třetí Alonso pokazil začátek, udrželi své vedoucí pozice z kvalifikace.

Kimi Räikkönen tankoval ve 21. kole, Massa ve 23. a vedení si bez potíží udrželi. Nad Magny Cours se začala roztahovat rudá nuda. Po zastávkách ztrácel třetí Trulli už půl minuty.

Ale poté se Italův odstup začal překvapivě zmenšovat. Co se stalo? Räikkönena překvapily technické problémy jeho vozu. Porouchaný výfuk mu ubral výkon. Ve 39. kole se Massa protáhl před něj a dostal se do vedení.

Räikkönena čekal boj alespoň o udržení druhé pozice. Ale ve 40. kole už byl o sekundu na okruh pomalejší než třetí Trulli. Začíná to vypadat, že si dlouholeté technické problémy přinesl s sebou z McLarenu do Ferrari.

Později ale Räikkönen výkon srovnal a jezdci za ním ho přestali dojíždět. Oběma pilotům Ferrari vyšlo závěrečné přezutí pneumatik a bez problémů pokračovali k vítěznému double.

Massa proklouzl do čela mistrovství světa. Vzhledem k současné výkonnosti Ferrari se může reálně obávat pouze týmového kolegy Räikkönena.

McLaren - závod plný trestů
Hamilton i Kovalainen vyrazili do závodu dobře. Fin si polepšil o jednu pozici, Hamilton předjel tři soupeře a do třetího kola už najížděl na desátém místě. Pak ale narazil na překážku v podobě svého týmového kolegy, který si neuměl poradit s Renaultem Nelsona Piqueta vpředu. Kovalainena po chvíli předjel, ale Piquet dlouho odolával.

A nakonec odolal. Komisaři závodu usoudili, že Hamilton při předjíždění získal nepovolenou výhodu tím, že si zkrátil třetí zatáčku a musel za trest projet ve 14. kole boxy. Po dalším trestu padl až na 13. místo, které měl na startu. A před ním se zjevil další pomalý Renault - Alonso, který právě dotankoval.

O chvíli později musel lošký vicemistr k plánovanému doplnění benzinu a propadl se na velmi nelichotivou poslední příčku.

Heikki Kovalainen tankoval až ve 25. kole a dokázal zůstat na bodech. Předvedl efektní a nevídané manévr, když ještě v boxové uličce, těsně za omezovačem rychlosti, konečně předjel Piqueta. Mladík v Renaultu byl bezmocný.

Fin se ukazoval jako bojovník nadále. Ve 43. kole předjel vnitřkem ve vlásence Webbera. Australan s Red Bullem nestačil. Dalším cílem před ním byli Trulli s Kubicou. Před Poláka na čtvrté místo se Kovalainen dostal při zastávce v boxech, Trulli se objevil 20 kol před cílem čtyři vteřiny před ním.

Brzo Itala dojel a začal neúnavně útočit. Musel si však hlídat i zpětná zrcátka - za ním číhal Kubica s BMW-Sauberem. Kolo před cílem se odvážil k útoku a dostal se na úroveň Toyoty, ale Trulli ho sithl vytlačit z ideální stopy a místo udržel.

Hamilton předjížděl jako zběsilý, nikdo dnes ve Francii nepředvedl tolik povedených manévrů, ale na body to nestačilo. Byl příliš vzadu. Podle rychlosti, když měl před sebou volnou trať, však bylo jasné, že pokud někdo mohl bojovat s Ferrari, byl to právě on. Ale bohužel...

Ve 45. kole byl opět za Alonsem a opět se před něj nemohl dostat. Tentokrát se mu to však po pár kolech podařilo. Ve vlásence šel na 12. místo. V 58. kole dokonce předjel desátého Glocka na Toyotě, to bylo ale na body málo.

Tým stihly ve Francii hned tři tresty. Pro Hamiltona ztráta deseti míst na startu a průjezd boxy, pro Kovalainena ztráta pěti míst na startu za blokování Webbera v kvalifikaci. Výsledkem je pouhých pět bodů a zvýšení ztráty na Ferrari.

Renault - Piquet lepší Alonsa
Fernando Alonso nezvládl start. Moc chtěl a kvůli protočeným gumám spadl v první zatáčce za Trulliho a Kubicu. Poláka stihl po chvíli předjet, ale zkušený Ital mu nekompromisně se svou Tyotou uzavřel cestu. Alonso vpřed nemohl.

Španěl se jako první jezdec objevil v boxech na plánované zastávce. Benzin z kvalifikace mu stačil jen do 15. kola, ale v Magny Cours to není velký problém - okruh má hodně krátkou boxovou uličku. Spadl až na dvanácté místo - před nešťastného Hamiltona. A nešťastný měl být i Alonso. Tankoval příliš brzo na to, aby za sebou udržel všechny soupeře a propadl se o dvě místa.

Mladík Piquet měl lepší strategii, ale zase mu chyběl jezdecký um - nechal se předskočit od Kovalainena potupně na výjezdu z boxová uličky. Přesto stále držel osmé místo.

Alonso tankoval i podruhé jako první z celého startovního pole a  molh jen doufat, že ho to nebude stát další pozice. Stálo. Spadl na sedmé místo před Piqueta a chvíli před cílem mladík všechny přihlížející překvapil - předjel týmového kolegu Alonsa, který na chvíli ztratil pozornost a dojel si pro své první dva body ve formuli 1.

Toyota - fantastický Trulli
Skvělý start vynesl Trulliho ze čtvrtého na třetí místo, které držel do první zastávky v boxech. Ve 20. kole dotankoval a vrátil se v pořádku na dráhu. Zůstal před Polákem Kubicou s BMW-Sauberem.

Slušně jel i jeho týmový kolega Glock. Když německý mladík o kolo později tankoval, byl na nečekané čtvrté příčce! Poté zase z bodů spadl. Koncem závodu nestačil a spadl na 11. místo.

Držet rychlejší jezdce za sebou umí Trulli jako ve formuli 1 nikdo jiný. Když ho před druhými zastávkami v boxech dojel Kubica, na předjetí mu nedal šanci. A navíc Toyotě vycházela skvěle strategie, když Trulli dvacet kol před cílem dotankoval, pohodlně se vrátil daleko před Kubicou.

Jenže dvanáct kol před cílem se za ním zjevil mnohem rychlejší Kovalainen na McLarenu. Teď musel Trulli ukázat, zda je skutečně tak dobrým obranářem, jak se o něm říká. Bojoval o první stupně vítězů od Španělska 2005.

A úspěšně. V cíli nebylo šťastnějšího člověka než on. Monopost neměl dost rychlosti, ale jezdec měl dost umu, aby dokázal vystoupat po třech letech na stupně vítězů.

BMW-Sauber - výkonnostní propad
Koubica startoval díky diskvalifikaci vozů McLaren z páté pozice a na startu se posunul ještě o jednu příčku výš. Dlouho ale čtvrtý nevydržel, průbojný Alonso mu manévr hodně rychle vrátil.

Vedoucí jezdec šampionátu jel do boxů pro nový benzin ve 20. kole a polepšil si o jedno místo! Díky výhodnější strategii se posunul zpět před Španěla. Ale zůstal za Trullim. Ve 30. kole už byl těsně za Italem a začal plánovat útok. Ale neúspěšně.

Druhé zastávky v boxech vyšly mnohem lépe Trullimu a před Kubicu se dokonce posunul Kovalainen s rychlejším McLarenem. Výš než na páté místo Polák tentokrát myslet nemohl.

Heifeld po nepovedené kvalifikaci špatně odstartoval a za celý závod nenakoukl do nejlepší desítky. Výkonnostní rozdíl mezi ním a Kubicou začíná být stále více hmatatelný.

Red Bull - Webber opět na bodech
Webber na startu spolehlivě udržel sedmou pozici, ale Coulthard při počáteční akceleraci nestačil a vypadl z první desítky. Australan jel, jak je letos zvykem, výborně. Pod dotankování se málem posunul před Alonsa s Renaultem.

David Coulthard sice tankoval o pár kol později, ale ani to mu nepomohlo k tomu, aby se udržel na bodech. Spadl zpět za Glocka z Toyoty. Toho se sice později zbavil, ale byl už poněkolikáté v sezoně prvním nebodujícím jezdcem.

21. kol před cílem zatočil Webber naposled do boxové uličky a to stačilo na to, aby si udržel bodovanou pozici. Porazil oba renaulty a mohl se těšit ze tří bodů.

Výsledky:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Felipe Massa Brazílie Ferrari 1:31:50,245
2. Kimi Räikkönen Finsko Ferrari + 17,984
3. Jarno Trulli Itálie Toyota + 28,250
4. Heikki Kovalainen Finsko McLaren + 28,929
5. Robert Kubica Polsko BMW Sauber + 30,512
6. Mark Webber Austrálie Red Bull + 40,304
7. Nelson Piquet Brazílie Renault + 41,033
8. Fernando Alonso Španělsko Renault + 43,372
9. David Coulthard Velká Británie Red Bull + 51,072
10. Lewis Hamilton Velká Británie McLaren + 54,521
11. Timo Glock Německo Toyota + 57,738
12. Sebastian Vettel Německo Toro Rosso + 58,011
13. Nick Heidfeld Německo BMW Sauber + 1:02,013
14. Rubens Barrichello Brazílie Honda +1 kolo
15. Kazuki Nakadžima Japonsko Williams +1 kolo
16. Nico Rosberg Německo Williams +1 kolo
17. Sebastién Bourdais Francie Toro Rosso +1 kolo
18. Giancarlo Fisichella Itálie Force India +1 kolo
19. Adrian Sutil Německo Force India +1 kolo
20. Jenson Button Velká Británie Honda +54 kol


Pořadí mistrovství světa:

JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Felipe Massa Brazílie Ferrari 48
2 Robert Kubica Polsko BMW Sauber 46
3 Kimi Räikkönen Finsko Ferrari 43
4 Lewis Hamilton Velká Británie McLaren 38
5 Nick Heidfeld Německo BMW Sauber 28
6 Heikki Kovalainen Finsko McLaren 20
7 Jarno Trulli Itálie Toyota 18
8 Mark Webber Austrálie Red Bull 18
9 Fernando Alonso Španělsko Renault 10
10 Nico Rosberg Německo Williams 8
11 Kazuki Nakadžima Japonsko Williams 7
12 David Coulthard Velká Británie Red Bull 6
13 Timo Glock Německo Toyota 5
14 Sebastian Vettel Německo Toro Rosso 5
15 Rubens Barrichello Brazílie Honda 5
16 Jenson Button Velká Británie Honda 3
17 Nelson Piquet Brazílie Renault 2
18 Sebastién Bourdais Fra
ncie
Toro Rosso 2


Pořadí Poháru konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Ferrari Itálie 91
2 BMW Sauber Německo 74
3 McLaren Velká Británie 58
4 Red Bull Rakousko 24
5 Toyota Japonsko 23
6 Williams Velká Británie 15
7 Renault Francie 12
8 Honda Japonsko 8
9 Toro Rosso Itálie 7

Závod jsme sledovali v on-line reportáži

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Futsalový reprezentant Slováček je v pořádku. Po kolapsu i vtipkoval

27. dubna 2024  12:30

Kapitán chrudimských futsalistů Matěj Slováček je po kolapsu před pátečním semifinálovým zápasem v...

Kaut: Nechali jsme se vyprovokovat, to Třinec asi chtěl. Teď přijde svátek

27. dubna 2024  12:25

Třinci vstřelil už čtyři góly a k nim přidal tři asistence. Martinu Kautovi se ve finále extraligy...

Judista Musil skončil při debutu na ME v prvním kole, prohráli i další Češi

27. dubna 2024  12:17

Judista Radomír Musil skončil při debutu na mistrovství Evropy v prvním kole. Dvaadvacetiletý člen...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...