Niki Lauda a jeho manželka Birgit Wetzingerová (12. ledna 2014)

Niki Lauda a jeho manželka Birgit Wetzingerová (12. ledna 2014) | foto: Reuters

Niki Lauda: Hamilton udělal dobře, když neuposlechl příkaz týmu

  • 13
Lewis Hamilton při Velké ceně Maďarska F1 odmítl uposlechnout přímý příkaz týmu. Nepustil před sebe Nika Rosberga s druhým Mercedesem. A ještě byl naštvaný, že takový pokyn dostal. A někteří lidé z vedení týmu mu dávají za pravdu. Jako třeba jeho ředitel Niki Lauda.

Hamilton musel poté, co mu v kvalifikaci shořel monopost, startovat z boxové uličky. Sám před závodem neočekával, že by mohl bojovat o stupně vítězů nebo dokonce s Nikem Rosbergem. Ale dvě havárie jeho soupeřů a následné výjezdy zpomalovacího vozu ho dostaly na dosah nejlepším. Aby se dostal co nejvýš, jel strategii pouhých dvou zastávek v boxech.

„Pusť Rosberga“. Ten příkaz mě šokoval, říká Hamilton

Nico Rosberg, který se naopak poté, co po dráze kroužil safety car, propadl, jel na tři výměny pneumatik. Měl tedy odlišnou strategii, která je založena na častějším zastavení u mechaniků a sériích bleskových kol na nových gumách. Když se dvacet kol před cílem, před svou poslední výměnou obutí, dostal na dráze za průběžně třetího Hamiltona, dožadoval se ve vysílačce, aby ho jeho kolega pustil vpřed. To však Hamilton rezolutně odmítl.

"Samozřejmě, že by Lewis Nika pustil, kdyby se dostal do DRS zóny a začal předjíždět. Ale to se nestalo. Proto rozumím tomu, že se Lewis ptal: ´Proč? Proč bych měl zastavovat uprostřed okruhu a pouštět svého týmového kolegu před sebe? Já také bojuji o pořadí v šampionátu´," sdělil bývalý trojnásobný mistr světa formule 1. "Takže z mého úhlu pohledu měl Lewis pravdu."

Ale Niki Lauda také obhajoval pozici týmu Mercedes. Snažil se vysvětlit, proč se ve vysílačce ozval příkaz, který podle něj nebyl správný. "Závod byl velmi, velmi komplikovaný. Stále se měnily podmínky, naše strategie i pozice jezdců. Ten příkaz přišel ve velkém stresu. Vycházel z jednoduchého předpokladu, že Nico musí být o hodně rychlejší, když má na autě měkké pneumatiky, zatímco Lewis tvrdé. Ale Lewis správně vyhodnotil, že tím bylo myšleno, pokud by se Nico dostal do DRS pozice a začal předjíždět."

Výsledky závodu najdete ZDE

Také sám Nico Rosberg po závodě řekl, že nežádal, aby ho Lewis pustil před sebe a ani by ho nenapadlo přijít s takovým požadavkem. Jen tím potvrdil, že příkaz stratégů Mercedesu se jednoduše nepovedl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž