Lewis Hamilton během kvalifikace na Velkou cenu Kanady | foto: Reuters

Hamilton si v Kanadě dojel pro pole position, Vettela zradila technika

  • 6
Kvalifikační terorizování soupeřů v podání Lewise Hamiltona pokračuje. Mistr světa vybojoval pole position i ve Velké ceně Kanady. V sedmé Grand Prix sezony formule 1 získal šestou. V první řadě britského pilota doplní jeho německý kolega a rival z Mercedesu Nico Rosberg.

Rosberg v tomto ročníku porazil Hamiltona pouze v kvalifikaci v Barceloně, dnes za lídrem šampionátu zaostal o 309 tisícin sekundy. Hamilton bude útočit na své čtvrté vítězství v Montrealu z 44. pole position v kariéře.

„Nebyl to nejjednodušší den,“ poznamenal Hamilton, jemuž se nepodařilo zajet rychlé kolo v dnešním posledním tréninku. „Šel jsem tedy do kvalifikace naslepo a nevěděl jsem, jestli bude nastavení v pořádku. Jsem rád, že jsem byl rychlý. Za dnešek se ale žádné body nedávají, to až zítra,“ řekl Brit, jenž přišel o vítězství v předchozí Velké ceně Monaka kvůli nepochopitelné zastávce v boxech.

Rosberg nedokázal v Montrealu zopakovat své loňské kvalifikační vítězství a po dojezdu byl viditelně zklamaný. „Závěr kvalifikace byl z mé strany naprosto o ničem. Ale dá se tu předjíždět, takže ještě není po všem,“ uvedl vicemistr světa, jenž v pořadí MS ztrácí na Hamiltona 10 bodů.

Třetí čas na okruhu Gillese Villeneuvea zajel Fin Kimi Räikkönen na ferrari. V druhé řadě bude spolu s ním jeho krajan Valtteri Bottas ze stáje Williams.

Neúspěchem skončila kvalifikace pro druhé ferrari Němce Sebastiana Vettela. Třetí muž průběžného pořadí MS kvůli technickým problémům nepostoupil ani z první části kvalifikace a měl startovat z patnáctého místa. Zhruba dvě hodiny po skončení kvalifikace byl navíc potrestán ztrátou pěti pozic kvůli porušení pravidel v tréninku a bude na roštu až poslední dvacátý.

„Měli jsme technický problém, který jsme se pokoušeli vyřešit, ale nepovedlo se a chyběl nám výkon. Doufám, že to do závodu opravíme,“ uvedl Vettel. „Rozbila se jedna malá součástka. Nic drahého, ale úplně nás to ochromilo. To je kruté,“ dodal čtyřnásobný mistr světa z působení v Red Bullu.

A to nevěděl, že jeho pozici v závodě ještě více zkomplikuje trest od komisařů za to, že v dnešním tréninku předjel Roberta Marhiho z týmu Manor, i když vlály červené vlajky. Vettel tak bude na roštu až za Britem Jensonem Buttonem, který do kvalifikace kvůli technickým potížím svého monopostu McLaren ani neodstartoval a původně měl být poslední on.

Kvalifikace na Velkou cenu Kanady

závod mistrovství světa vozů formule 1

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:14,393, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,309, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,621, 4. Bottas (Fin./Williams) -0,709, 5. Grosjean (Fr./Lotus) -0,801, 6. Maldonado (Ven./Lotus) -0,936, 7. Hülkenberg (Něm./Force India) -1,221, 8. Kvjat (Rus./Red Bull) -1,686, 9. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,721, 10. Pérez (Mex./Force India) -1,945

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž