Robert Kubica při představení monopostu týmu Lotus Renault GP.

Robert Kubica při představení monopostu týmu Lotus Renault GP. | foto: AP

Kubica si po rallye může vyzkoušet i formuli 1. Chce ho Pirelli

  • 0
Zatím jezdil po zranění jen závody v rallye, teď se Polák Kubica chystá zpátky i do formulového kokpitu. Bývalý jezdec Grand prix by si měl vyzkoušet zkušební jízdy při testech pneumatik pro exkluzivního dodavatele šampionátu formule 1 Pirelli.

Italský výrobce pneumatik si pro testování svých pneumatik vybírá vždy jezdce, kteří mají s Grand prix zkušenosti, ale z různých důvodů již v prestižním seriálu neúčinkují. Takto v minulosti pomohlo pilotům jako jsou Nick Heidfeld, Romain Grosjean nebo Pedro de la Rosa. Až současný testovací jezdec Jaime Alguersuari už údajně místo pro příští sezonu v královské třídě našel.

Teď je mezi kandidáty na jeho pozici i Robert Kubica, který má stále problémy s hybností pravé ruky. Přesto v minulých týdnech dvakrát vyzkoušel regionální italské soutěže v rallye a bez zajímavosti není, že pokaždé havaroval.

"Je jedním z kandidátů. Když bude zdravotně fit, mohl by pro nás rok jezdit a vybudovat si dobrou pozici pro návrat v roce 2014," připustil ředitel Pirelli Paul Hembery na Velké ceně Singapuru.

Kubica je vášnivým jezdcem rallye a právě při ní se loni v únoru vážně zranil. Málem přišel o pravou ruku, podstoupil několik operací. Sám nedávno přiznal, že jeho šance na návrat do formule 1 je minimální.

34 600. Tolik pneumatik Pirelli dodalo v sezoně 2011 na závody a testy formule 1. Testovací jezdec je pro firmu nezbytností.

"Naděje umírá poslední. Pořád v to věřím, ale zůstávám nohama na zemi. Není to tak, že můj život ztratí smysl, když se (do formule) nevrátím," řekl Kubica. "Pořád mám při řízení ještě hodně omezení, a to mluvím o normálním autě," přiznal bývalý jezdec stáje Renault, vítěz Velké ceny Kanady v roce 2008.

V této sezoně také patřil mezi adepty na titul, ale jeho tým se rozhodl věnovat veškerou energii vývoje stroje pro další sezonu, v které však i kvůli nasazení dvojitého difuzoru neuspěl. Tehdy ještě Kubica netušil, že to byla jeho s největší pravděpodobností poslední šance stát se mistrem světa. Ať už dohoda s Pirelli dopadne jakkoliv.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž