Josef Král

Josef Král | foto: Martin Miler

Královi se ve Valencii daří

Valencie - Vynikajících výsledků dosahuje ve světovém finále Formule BMW ve Valencii šestnáctiletá naděje českého motorismu Josef Králi. V neděli dopolede vyhrál, v sobotu byl jednou první a jednou druhý. Pro nejdůležitější závody letošní sezony přestoupil Král do Josef Kaufmann Racing týmu, jedné z nejlepších stájí v seriálu Formule BMW.

Spolu s hvězdou seriálu Christianem Vietorisem vytvořili velmi silnou dvojici. Po pátečních třech volných jízdách, ve kterých se Josef Král umístil na  třetím, čtvrtém a druhém místě, exceloval ve veledůležité kvalifikaci.

Král totiž jako jediný spolu s Vietorisem pokořil hranici 1:39 a umístil se na vynikajícím druhém místě!

V prvním nedělním závodě startoval ze 2. místa na roštu . Na pole position stál Mika Maki. Král výborně odstartoval, nedal seveřanovi šanci a do první zatáčky už vjížděl na vedoucí pozici.Maki se snažil Krále držet, ale po několika kolech svou marnou snahu vzdal a musel se soustředit na útoky mladého Kanaďana Daniela Morada, který  na něho zle dotíral.

Král všem bezkonkurenčně odjel a bez problémů si připsal druhé vítězství ze třech doposud odjetých. závodů. Pořadí tedy bylo Král, Maki a Morad.

Ve včerejším úvodním závodě   český pilot předjel vynikajícím manévrem Stefano Colettiho z Monaka v nájezdu do první zatáčky druhého kola. Pak už se jen vzdaloval svým soupeřů a vyhrál s náskokem 3,5 vteřiny.V cíli bylo pořadí Král, Coletti, a Kanaďan Robert Wickens.

Do odpoledního závodu nastupoval Král po boku  týmového kolegy Christiana Vietorise opět z druhého místa na roštu. Po startu na Vietorise zaútočil, ale zkušený soupeř si svou pozici uhlídal a s přehledem vyhrál systémem start-cíl.

Na Krále se několik kol tlačil Holanďan Nick de Brujn, ale mladík z Jaroměře mu nedal šanci na jakékoliv předjetí a po výborném výkonu dojel druhý. Tým Josefa Kaufmanna tak suverénně vévodí nejlepším pilotům světa ve své věkové kategorii a okolo Josefa Krále začínají kroužit světoví manažeři.

Velké finále se jede v nědeli dnes ve 14,30h a Král má velkou šanci na pódiové umístění.  


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž