Rubens Barrichello, Honda

Rubens Barrichello, Honda - Barrichello z Hondy v Turecku. | foto: Reuters

Jsem zpátky a místo ve formuli 1 si zasloužím, říká Barrichello

  • 2
Nejzkušenější jezdec formule 1 bude ještě zkušenější. Podle britského Autosportu má Rubens Barrichello těsně před podpisem smlouvy na sezonu 2009 s týmem, který vzniká z bývalé Hondy a oficiálně má být představen do konce tohoto týdne.

Brazilský pilot, který se v seriálu Grand prix poprvé objevil v roce 1993, má zatím na kontě 271 velkých cen a podle všeho jich přidá dalších sedmnáct.

Ačkoli nebyla ještě podepsána konečná podoba smlouvy, je jisté, že v jednáních o poslední volné místo v F1 došlo k významnému obratu.

Vedle Brita Buttona, který má místo zajištěné i proto, že souhlasil se snížením ročního platu z patnácti na sedm a půl milionu dolarů, měl původně závodit synovec Ayrtona Senny Bruno, ale proti němu nyní mluví několik faktorů.

Do Velké ceny Austrálie by stihl najet příliš málo testovacích kilometrů, což by se mohlo projevit zejména v první polovině sezony, protože testování v jejím průběhu je zakázané, a tak by muž s nejslavnějším jménem Grand prix sbíral zkušenosti pouze při pátečních trénincích, sobotních kvalifikacích a závodech.

Navíc podle zatím nepotvrzených zpráv se jeho sponzoři, kteří měli stáji přinést značné množství finančních prostředků, nemohou dohodnout s novým, zatím neoznámeným, majoritním vlastníkem stáje.

Nejvíce závodů v F1

1. Rubens Barrichello (Braz.) 271
2. Riccardo Patrese (It.) 257
3. Michael Schumacher (Něm.) 250
4. David Coulthard (Brit.) 247
5. Michele Alboreto (It.) 215
6. Andrea de Cesaris (It.) 214
7. Giancarlo Fisichella  (It.) 214
8. Gerhard Berger (Rak.) 210
9. Nelson Piquet (Braz.) 207
10. Alain Prost (Fr.) 202
11. Jean Alesi (Fr.) 202
12. Jarno Trulli (It.) 202

Z toho všeho může mít radost Barrichello, s kterým na podzim už nikdo moc nepočítal. Nepomohla mu ani loňská sezona, v které se on, stejně jako celý tým, trápil a třetí místo z deštěm zpřeházené Velké ceny Británie celkově špatný dojem nenapravilo.

Loni na podzim sice Barrichello uvedl, že mu v týmu byl naznačen nezájem o jeho další služby, ale se změnou vlastníka se zvětšily i jeho šance. V jeho prospěch ve srovnání se Sennou hovoří zejména zkušenosti a na roli testovacího pilota nechtěl přistoupit.

"Cítím, že mám v F1 nedokončenou práci," říká nyní. "Jsem si jistý, že ještě můžu skončit hodně vysoko, i když už třeba nevyhraju mistrovství světa. Mám na to a cítím, že si to opravdu zasloužím."

Barrichello je přesvědčen, že kromě zkušeností mu stále nechybí ani rychlost a hlavně zaujetí pro závodění. "Zejména při nastavování auta se zkušenosti projeví. Myslím, že to zvládnu rychleji a lépe než většina ostatních jezdců."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž