Jak rychlý byl v Monze Tomáš Enge?

  • 4
Monza - Podrobný rozbor časových údajů Velké ceny Itálie v Monze přinesl zajímavé informace. A to zejména z českého pohledu. Tomáš Enge zajel patnácté nejrychlejší kolo závodu. Časem 1:27.643 jen těsně zaostal za Häkkinenem a Frentzenem. Byl pomalejší o 2.570 vteřiny než nejrychlejší Ralf Schumacher. V absolutní závodní rychlosti dokonce druhý prost Frentzena porazil. Na konci cílové rovinky Engemu naměřili 348.3 km/h. Nejrychlejší Jean Alesi byl o necelých 15 km/h rychlejší. Alesiho 363.2 km/h je nejvyšší rychlost, jakou kdy vůz formule 1 při závodě jel.

Svého týmového kolegu porazil český jezdec, i když těsně, v první části tratě, kdy zajel šestnáctý čas.

Naopak ve střední, nejrychlejší pasáži dosáhl až na osmnácté místo, zatímco Frentzen byl čtrnáctý. Lze to vysvětlit Engeho menší zkušeností s řízením vozu v tak vysokých rychlostech, jakých monoposty formule 1 v Monze dosahují.

V prvním a posledním úseku jezdil nejrychleji Ralf Schumacher, v prostředním Rubens Barrichello. V rychlosti opět exceloval Alesi, který zajel v druhé části trati druhý čas.

Měří se také doba, kterou jednotlivý piloti strávili v úseku boxů. Nejrychlejší zastávku předvedl při svém druhém pokusu jezdec Ferrari Rubens Barrichello. Na trati v boxech strávil 20.754 vteřiny. Brazilec si však pohoršil první zastávkou, která trvala 30.765 vteřiny.

Nejdéle byl v boxech Fernando Alonso, 1:10.931 minuty. Tomu ale mechanici opravovali monopost. Tomáš Enge strávil v boxech podprůměrných 26.421 vteřiny. Pomalejší než mechanici Prostu byli jen technici u dalších čtyř vozů.

 

Nejrychlejší kola závodu:

 

Nejvyšší dosažené rychlosti:

 

Nejlepší časy v jednotlivých částech trati:


Tomáš Enge s vozem stáje Prost při Velké ceně Itálie


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž