Hill se vrátí do monopostu F1

Enstone - Zkušený bývalý britský pilot F1 a mistr světa z roku 1996 Damon Hill se po třech letech vrátí do kokpitu formule 1. Jezdec totiž týden před Velkou cenou Maďarska, 10. a 11. srpna, usedne za volant dvousedadlového speciálu Minardi, který se představí v dobročinném akci na okruhu v Donningtonu. Hill s formule jedna odešel na konci sezony 1999, kdy jezdil za Jordan. Zástupci Minardi uvedli, že se akce zúčastní osm monopostů, v nichž se představí řada známých jmen. Vozy se na trati utkají v závodě na dvanáct kol. Poté se uskuteční dobročinná aukce.

Na okruhu by se měli kromě Marka Webbera a šéfa stáje Minardi Paula Stoddarda objevit také testovač Renaultu Fernando Alonso, bývalý jezdec F1 a nyní televizní komentátor Martin Brundle, Jos Verstappen a Mark Blundell. Jména další jezdců italský tým oznámí v nejbližších dnech.

Damon Hill se narodil 17. září 1960 v Londýně jako syn bývalého světového šampiona F1 Grahama Hilla. Po svém otci převzal design helmy s typickými bílými svislými pruhy, které připomínají veslařský klub v Putney, oba jeho rodiče byli totiž výborní veslaři.

Ve formuli jedna Brit debutoval v roce 1992 a hned od rok později si v Maďarsku na své konto připsal první vítězství. Pak jich přišlo ještě 21 a především v roce 1996 titul světového šampiona, který získal jako pilot Williamsu. Se svojí stájí se však nedohodl na platu, a tak na sklonku své kariéry jezdil za Jordan. Ve 115 velkých cenách, do nichž absolvoval, si Hill vybojoval 20 pole positions a 19 nejrychlejších kol. Na první místě ujel celkem 6310 kilometrů a získal 360 bodů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž