Vůz týmu Barwa Campos

Vůz týmu Barwa Campos | foto: Roman Klemm

GP2: Sobotní duel ve Valencii vyhrál Petrov

  • 0
Valencie (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Dlouhých 34 kol Vitalij Petrov bojoval s Nicolasem Hülkenbergem o vítězství. Obrovitý Rus ukázal nervy z ocele a letos podruhé vyhrál.

Lídr šampionátu Nico Hülkenberg ukázal již v pátek, že je pilotem, přes kterého vede v GP2 cesta k vítězství, když si vybojoval třetí pole-position sezony. Na start jej dnes přišel povzbudit nejen jeho manažer Willi Weber, ale i Michael Schumacher.

Všem účastníkům bylo jasné, že na pobřežní zatáčkovité trati podél španělského přístavu rozhodne sprint do první zatáčky. A tak se skutečně stalo. Hülkenberg vyrazil jen průměrně a rychlého Petrova za sebou musel držet kličkováním a pokud možno pozdním dupnutím na brzdy. Svůj brzdný bod Nico odhadl zle. Musel zatáčku najet daleko od vrcholu, což omožnilo Petrovovi a Perezovi, aby jej uvnitř předjeli.

S teprve 19letým Mexičanem udělal Hülkenberg ještě během prvního kola krátký proces a zabydlel se v Rusově závětří. Vitalij Petrov, který údajně příští rok nastoupí ve formuli 1 za tým Adriana Campose, poté ukázal ocelové nervy. Nedopustil se nejmenší chybičky a Němec, který několikrát zlepšil vlastní rekordní kola, si za ním dokonale vylámal zuby.

Několikrát hrozilo, že se oba střetnou, když do vlásenek najížděli s kouřícími koly, oba ale ukázali přes všechnu agresivitu velkou školu závodění. V cíli byl Petrov o 4 desetinky před třetím jezdcem Williamsu a slavil tak po Istanbulu své druhé vítězství roku.

Bez chyby se provlékl betonovým kanálem Valencie i Sergio Perez z týmu Arden a mohl tak poprvé vystoupit na stupínek vítězů.

Méně úspěšně dopadl třetí z trojlístku kandidátů na titul Lucas di Grassi. Brazilec dlouho nenašel recept, jak se dostat před Pereze. Později musel bránit čtvrtou pozici před výborně naladěným Parentem a při tom jej zradila technika jeho Dallary-Renault. Vyšel naprázdno, zatímco jeho konkurenti bodovali.

Z nejlepšího startovního místa vyrazí v neděli po bojovném výkonu Pastor Maldonado. Ještě v prvním kole šel do hodin, v průběhu závodu se ale prodral na osmou pozici za Rodrigueze, Mortaru a Filippiho.

Toto pro neděli klíčové místo dlouho držel Davide Valsecchi, který v týmu Barwa nahradil Romaina Grosjeana. Ital však vše zahodil kolizí krátce před cílem.

Výsledek hlavního závodu GP2 ve Valencii:

1. Vitalij Petrov, Barwa, 34 kol

2. Nico Hülkenberg, ART, +0,396s

3. Sergio Perez, Arden, + 16,004s

4. Alvaro Parente, Ocean, + 22,992s

5. Roldan Rodriguez, Piquet, + 26,981s

6. Edoardo Mortara, Arden, + 38,444s

7. Luca Filippi, Super Nova, + 44,153s

8. Pastor Maldonado, ART, + 52,496s

Stav šampionátu:

1. Hülkenberg.............68 b.

2. Petrov.....................51 b.

3. Grosjean.................45 b.

4. di Grassi.................40 b.

5. Maldonado.............32 b.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž