Gené si myslí, že vozy F1 jsou nebezpečné

  • 3
Grove - Testovač Williamsu Marc Gené rozšířil řady těch, kteří volají po omezení rychlosti vozů formule 1. Španělský pilot jezdec přiznal v rozhovoru pro magazín Autosport, že mu nynější monoposty připadají velmi nebezpečné, zvláště pak při vysokých rychlostech.

Gené si vyzkoušel atmosféru ostrého závodu naposledy loni při Velké ceně Itálie, kde zaskakoval za Němce Ralfa Schumachera, který se zotavoval z následků havárie.

Španěla, který ročně najezdí nejvíc kilometrů ze všech testovacích jezdců F1, znepokojuje, že jsou auta stále rychlejší především v některých zatáčkách. "Je to čím dál nebezpečnější, protože je velice těžké udržet v takových rychlostech správný směr" řekl Gené.

"Pneumatiky už jsou co se týče přilnavosti na hranici svých možností," dodal s tím, že řídit formule vyžaduje obrovskou fyzickou sílu. "Přemýšlím o tom už rok a pokud něco neuděláme, někomu se brzy něco stane," dodal.

Pro omezení rychlosti se v minulosti vyslovil i Jarno Trulli, jenž je jedním z předních zástupců asociace pilotů. Obavy má také předseda Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley, a proto inicioval vznik pracovní skupiny, která má navrhnout, jak rychlost snížit.

Podle sportovního ředitele Ferrari Rosse Brawna by bylo lepší omezit výkon motorů než upravovat vzorky pneumatik či dělat jiné změny. Michael Schumacher naopak žádný důvod k panice nevidí. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž