Formulový víkend má být na vodě

  • 4
Imola - Po vedru v Malajsii a deštivé Brazílii čeká piloty F1 v Itálii na trati v Imole víkend proměnlivého počasí. Meteorologové sice na pátek slibují většinou slunečno s maximálními teplotami 18 stupňů Celsia, ale minimální mají klesnout na sedm a očekávají se časté přeháňky. Srážky pak mohou ovlivnit nejen sobotní kvalifikaci, ale na vodě by se zřejmě mohlo jet i v neděli v grand prix. Před grand prix mají jezdce na italské trati přivítat dopoledne teploty sedm stupňů Celsia, které se mají přes den vyšplhat až na 15. Za to je mnohem větší pravděpodobnost deště.

Stejně jako před deseti dny v Interlagos dostanou týmy přechodné pneumatiky, takže nastává otázka, jak si piloti poradí s případnými přívaly vody. "V Imole je počasí vždy nepředvídatelné a vzhledem k tomu, co se dělo v Brazílii, je asi třeba hovořit o změně pravidel. Protože můžeme dostat jen jednu mokrou směs, velí nám instinkt sáhnout po té nejrychlejší. Doufám, že bezpečnostní politika FIA se dotkne i jízdy za lijáků, ale realita nás nutí volit výsledek před bezpečností. Za takových podmínek bychom se měli vrátit ke starým pravidlům. Ale když chceme snížit náklady, je to logická cesta," uvedl ředitel konstrukce Renaultu Pat Symonds.

"Raději než druhé mokré gumy by bylo lepší produkovat směsi, jež si lépe poradí s přívalem vody, i kdybychom měli pneumatiky měnit později a jet s nimi i na schnoucí trati. Pokud budou gumy konstruované na všechny podmínky, dotkne se to všech stájí stejně," dodal Symonds.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž