Momentka z Velké ceny Abú Zabí formule 1, v čele je Lewis Hamilton.

Momentka z Velké ceny Abú Zabí formule 1, v čele je Lewis Hamilton. | foto: AP

Sprinty v F1 posilují pozici, bodovat bude osm nejrychlejších místo tří

  • 1
Sprinterské závody ve formuli 1 budou mít v letošní sezoně větší význam pro hodnocení mistrovství světa než při loňské premiéře. Vedení seriálu oznámilo, že na rozdíl od minulé sezony bude ve sprintech bodovat hned osm nejrychlejších jezdců. Loni to byli jen tři.

Vítězové sprintů, které se konají v rámci vybraných Velkých cen v sobotu mezi kvalifikaci a závodem, dostanou osm bodů a další jezdci v pořadí vždy o bod méně. Letos se sprinty pojedou v Imole, Rakousku a Brazílii, loni byly před Sao Paulem krátké závody v Silverstone a Monze.

Spíše kosmetickou změnou je, že držitelem titulu „pole position“ pro statistické potřeby bude během sprinterských víkendů nejrychlejší muž páteční kvalifikace a ne sprintu jako loni. Kvalifikace jako dosud rozhodne jen o startovním pořadí pro sprint a z výsledku sprintu vzejde složení roštu pro nedělní závod. Sprinty se jezdí na 100 kilometrů a trvají zhruba 25 až 30 minut.

Vedení upravilo také pravidla v reakci na loňskou Grand Prix Belgie, kde jezdci v hustém dešti obkroužili jen několik kol za safety carem a dostali za to poloviční body do MS. Od nynějška se už žádné body nebudou udělovat, pokud jezdci neodjedou alespoň dvě kola v závodním režimu, tedy bez zpomalovacího vozu či režimu virtuálního safety caru. 

V případě zkráceného závodu budou udělovány snížené body na základě stanoveného vzorce podle toho, kolik procent vypsané délky se odjede.

Sezona formule 1 s rekordními 23 Velkými cenami odstartuje 20. března v Bahrajnu. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž