Okruh Paul Ricard v Le Castelletu při závodě sportovních prototypů.

Okruh Paul Ricard v Le Castelletu při závodě sportovních prototypů. | foto: Profimedia.cz

Formule 1 se vrací do Francie. Má se jet na trati, kde nejsou tribuny

  • 21
Po čtyřleté pauze se mistrovství světa v příštím roce znovu vrátí do Francie, dějištěm závodu má být okruh Paula Ricarda v Le Castelletu. Na něm se jela Grand Prix naposledy před třiadvaceti lety.

Dosud poslední francouzskou Grand Prix hostilo v roce 2008 Magny Cours, které bylo dlouhodobě kritizované pro špatnou dopravní dostupnost a ani okruh nenabízel závodníkům zásadní jezdecké výzvy.

"Jsme domluveni. S ministrem sportu Davidem Douilletem jsme se dohodli na finančních podmínkách, diskutujeme už jenom o detailech, které se týkají financování závodu," uvedl promotér seriálu F1 Bernie Ecclestone pro list L'Equipe.

Okruh Paul Ricard v Le Castelletu v roce 2011 při závodě formule Renault 3.5.

Na dráze v Le Castellet se konaly Velké ceny formule 1 už v letech 1971 až 1990. Byla to však zcela jiná trať než je nyní.

Okruh prošel v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí a je to dnes nejmodernější testovací trať s desítkami možností změn profilu a nastavení. Nechybí ani dlouhá rovinka, kde by mělo být možné přejíždění.

Pro závody však nový Paul Ricard nevznikl. Téměř kolem něj nejsou tribuny ani další zázemí pro diváky. Skalní fanoušci formule 1 budou zklamaní i tím, že podle plánu FIA se má francouzská velká cena střídat s populárním závodem v belgickém Spa. V sezoně 2013 by tedy Velká cena Belgie měla z kalendáře vypadnout.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž