Ferrari se před Belgií posílilo

P r a h a, S p a - F r a n c o r c h a m p s - Mohutnou ofenzivu v ardenských lesích, kde leží dějiště nedělní Velké ceny Belgie, chystá italské Ferrari proti britskému McLarenu. Přivezlo s sebou bezprecedentní počet pěti vozů, čtrnáct vylepšených motorů a 68 techniků proti obvyklým 55. Mistrovství světa se od počátku scvrklo na duel dvou nejsilnějších, nejbohatších a největších týmů. Přesto je na toto období roku nebývale napjaté. Pět závodů před koncem sezony dělí tři jezdce pouhých šest bodů.

Naposledy v Maďarsku převzal vedení v šampionátu letos poprvé Fin Häkkinen se 64 body a s ním se vyvezl i McLaren do čela Poháru konstruktérů. Michael Schumacher, který zpočátku dával obří naději Ferrari na první titul po 21 letech, pomalu, ale jistě přišel o náskok 22 bodů. Nevyhrál už čtyřikrát za sebou, na Häkkinena ztrácí dva body. A s odstupem dvou bodů mu ze druhého vozu McLaren dýchá na krk Skot Coulthard.

"Schumacher mi připadá jako Mike Tyson. Je nejlepší, nejtalentovanější, ale za Ferrari bojuje v ringu sám. A má proti sobě Lewise s Holyfieldem," citoval švýcarský Blick příměr francouzského jezdce Alesiho.

Schumacher vyhrál v Belgii čtyřikrát a do vyrovnání rekordu Brazilce Senny mu chybí jediné prvenství. "Bývaly doby, kdy bychom byli za ztrátu dvou bodů šťastni. Jenže jsme ztratili vedení a to mrzí," shrnul Schumacher náladu u Ferrari. "Ve Spa začíná šampionát od nuly," tvrdí manažer týmu Jean Todt.

McLaren, který loni obsadil v Belgii první dvě místa, minulý týden testoval zběsile v Silverstone, kde Häkkinena o vteřinu na kolo předehnal zkušební jezdec týmu Francouz Panis. Coulthard zase podle svých slov zkoumal z telemetrie, čím to, že se Häkkinenovi v posledních dvou závodech povedlo tak skvěle odstartovat. "Mika ukázal, že není zase tak důležité vyjíždět z prvního místa, ale dostat se nejrychleji k první zatáčce," pravil Coulthard.

Belgický Spa-Francorchamps, nejdelší okruh v šampionátu, patří k nejoblíbenějším pro svůj charakter klasické závodní trati. "Je zde spousta úseků na předjíždění," připomíná Häkkinen. Často tu rozhoduje nevlídné počasí, které se očekává i o víkendu. Velká cena Belgie startuje v neděli ve 14.00, vysílá Prima.

O den dříve od 15.00 (Eurosport) se jede poslední závod mezinárodního mistrovství formule 3000. Tomáš Enge z juniorského týmu McLarenu by musel zvítězit, aby si v konečném pořadí zajistil třetí místo za předpokladu, že Australan Webber dojede nejlépe čtvrtý. "V pondělí jsme zkoušeli vůz v Anglii o něco déle než obvykle," líčil Enge přípravy.
"Absolvoval jsem deset kol v závodním tempu s novými gumami a nastavením pro Spa."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž