Kimi Raikkonen pózuje u nového Ferrari F60. | foto: Reuters

Ferrari představilo F60, monopost pro novou sezonu

  • 20
Do šedesáté sezony ve formuli 1 vstupuje Ferrari s F60. Vůz dostal název, jenž odkazuje historii týmu v mistrovství světa. Nejlepší tým loňské sezony představil jako první monopost roku 2009.

V novém autě se poprvé svezl Brazilec Felipe Massa, jenž v uplynulé sezoně ztratil mistrovský titul v souboji s Lewisem Hamiltonem z McLarenu. F60 si odbyl svůj debut netypicky na okruhu v Mugellu, protože tradiční představovací akci na domácí dráze ve Fioranu zmařily sněhové podmínky.

Největší změny oproti loňskému modelu se na novém monopostu týkají aerodynamiky. Přední křídlo je širší, zadní zase užší a vyšší. Massa byl rozměry vozu F60 překvapen. "Myslel jsem, že bude obrovský s tím velkým předním křídlem, jaké bylo ve formuli před deseti lety.

Místo toho je docela malý, skoro jako auto ve formuli 3," uvedl vicemistr světa. Vůz zároveň obsahuje systém obnovování kinetické energie (KERS), jenž je od letoška ve formuli povolen. KERS hromadí a ukládá energii získanou při brzdění a znovu ji využívá při akceleraci. První oficiální testy nového vozu absolvuje Ferrari společně s ostatními týmy 19.-22. ledna v portugalském Portimau.

Šéf Ferrari: Motory Hondě téměř jistě neposkytneme

Ferrari nakonec zřejmě neposkytne motory stáji Honda, ať už se jejím novým majitelem stane kdokoliv. Na dnešní prezentaci monopostu pro příští sezonu to řekl šéf italské stáje formule jedna Stefano Domenicali.


"Šance, že poskytneme motory Hondě, se blíží nule," uvedl bez bližšího upřesnění. Ještě minulý týden se přitom mluvilo o tom, že Ferrari motory "nové" Hondě nabídne, i když ještě dohoda nebyla uzavřena.


Stáj Honda usilovně hledá nového hlavního partnera, poté co na začátku prosince japonská automobilka ohlásila odchod z prestižního šampionátu. Šéf týmu Ross Brawn jej potřebuje najít nejdéle do začátku února, aby tým byl reálně schopen připravit vůz na start sezony, která začne Velkou cenou Austrálie 29. března. Brawn tvrdí, že má na stole zhruba dvanáct nabídek.




,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon