Evropané míří k americké dráze

  • 1
Sebring - Dva tovární sportovní prototypy Audi R8 doplní v premiéře American Le Mans Series v Sebringu jeden vůz americké stáje Champion, v jejichž barvách nastoupí převelice zkušená trojice. Ještě loni byli každý jinde, v jiném šampionátu či v jiném týmu a hele, v půli března budou jednou partou. Kdo? Expiloti F1 Švéd Stefan Johansson, Holanďan Jan Lammers a britský specialista na sportovní vozy Andy Wallace. V Sebringu bude vůbec parádní sestava posádek. Kromě stálých jezdců ALMS se totiž na floridskou dráhu vydají i stáje z šampionátu FIA působících v Evropě, které jsou po dlouhé pauze lační po závodění. Nově třeba tým Carsport Holland Mikea Hezemanse.

Stáj Champion, která kromě Audi R8 nasazuje v Grand-Am i Lolu Porsche, přišla v zimě o svého pilota číslo jedna Johnnyho Herberta. Toho totiž přetáhl tovární tým Joest Audi a Herbert tak v Sebringu pojede s Rinaldem Capellem a Christianem Pescatorim. Druhou tovární sestavu utvoří Frank Biela, Tom Kristensen a Emanuele Pirro.

Jedním z evropských týmů, který se v Sebringu předvede, je nizozemský Carsport Holland. Ekipa úspěšně působicí v šampionátu FIA Grand Turismo nasadí vůz Chrysler Viper, se kterým se jí v posledních dvou letech dařilo i v Brně. Prvního pilota stáje Mikea Hezemanse doplní dva noví členové týmu - Belgičan Anthony Kumpen a Ital Luca Cappellari.

Na start slavného závodu se vrátí i Tomáš Enge, který zde jel poprvé v roce 1999. Tenkrát dováděl s prototypem Riley and Scott, nyní vyrazí s Ferrari 550 Maranello britské stáje Prodrive. S vozem se poprvé svezl včera v Dijonu a byl překvapen, jak těžce se ovládá. Jak ale uvedl, brzy si na ovládání rudého stroje zvykl. V Sebringu nastoupí se Švýcarem Alainem Menu a Švédem Rickem Rydellem.

Nizozemec Jan Lammers, vítěz 24 hodin Le Mans v roce 1988.

Expilot formule 1 Jan Lammers z Nizozemí byl v Sebringu druhý. O kokpit Audi R8 stáje Champion se dělil s dalším bývalým pilotem F1 Stefanem Johanssonem a Britem Andy Wallacem, s nímž v roce 1988 zvítězil ve 24 hodin Le Mans.

Jedním z privátních týmů, které by mohly nasazovat speciály Audi R8 v roce 2003, je i stáj expilota F1 Stefana Johanssona. Švéd jej představil i loni v Mostě - na snímku sedí v kokpitu, ze kterého po vystřídání vyskakuje Patrick Lemarié.

Vítěz mosteckého závodu ELMS Stefan Johansson, který jezdil formuli 1 za stáje McLaren či Ferrari, se raduje po projetí cílem.

Expilot F1 Švéd Stefan Johansson, který loni vyhrál závod European Le Mans v Mostě, skončil v Sebringu s Audi R8 týmu Champion druhý.

Vůz Chrysler Viper týmu Carsport Holland při závodě FIA GT v Brně. V Březnu se stáj představí v prvním závodě American Le Mans v Sebringu.

Vůz Chrysler Viper týmu Carsport Holland při závodě FIA GT v Brně. V Březnu se stáj představí v prvním závodě American Le Mans v Sebringu.

Vůz Chrysler Viper týmu Carsport Holland (před speciálem Lister Storm) při závodě FIA GT v Brně. V Březnu se stáj představí v prvním závodě American Le Mans v Sebringu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž