Enge doplatil na soupeřovu chybu

  • 23
Spa-Francorchamps - Tomáš Enge doplatil v předposledním závodě sezony formule 3000 ve Spa na neopatrnou jízdu svého největšího soka v boji o titul Sebastiena Bourdaise a přišel o celkové vedení. Zvítězil Giorgio Pantano právě před Bourdaisem. Čtvrté místo však ponechalo Engemu reálnou šanci na mistrovský titul. Stačí, když za čtrnáct dní, v posledním závodě v Monze porazí Bourdaise a Pantano nezíská o sedm bodů více než on. Závod jsme sledovali v on-line reportáži

Enge s vozem týmu Arden skvěle odstartoval a dostal se na první místo před vítěze kvalifikace Bourdaise. Francouz však začal pozdě brzdit do úvodní šikany a vrazil zezadu do Engeho monopostu. Poškození zadního křídla nedovolovalo českému jezdci jet naplno, a tak se propadl na čtvrtou pozici, kterou se mu podařilo udržet až do cíle.

Největší drama přišlo rovněž v první zatáčce, když úlomek z Engeho vozu způsobil zmatek mezi dalšími piloty a po hromadné kolizi museli komisaři odklízet z trati nečistoty. Na dráhu dokonce vyjel zpomalovací vůz.

Enge měl po závodu smíšené pocity. Na jedné straně věděl, že v daných podmínkách vytěžil maximum, ale na druhou stranu litoval zmařeného vítězství. "Měl jsem vynikající start, nejlepší v této sezóně, a dostal jsem se před Bourdaise. Ten byl před startem dost nervózní, rozjezd se mu moc nepovedl, a když se na něj
začali tlačit další jezdci, asi zazmatkoval," řekl Enge.

"Záď vozu byla poškozená a vůz byl hodně přetáčivý. Odlomená část křídla trochu nařezávala zadní pneumatiku, naštěstí vydržela až do cíle. Získal jsem důležité body," zdůraznil Enge. "Věřím, že vůz dnes měl na vítězství. Bohužel jsem letos již potřetí doplatil na chybu jiného jezdce. O titulu bude rozhodovat závod v Monze a věřím, že ho vybojuji já," dodal český jezdec.

Závod se odehrával ve znamení souboje vedoucího dua. Bourdais neúnavně dorážel na Pantana a Ital i s notnou dávkou štěstí jeho útokům odolal. Tři kola před cílem se na ně ještě dotáhl třetí Ricardo Sperafico, a tak o vzrušující okamžiky nebyla nouze.

PŘIPRAVUJEME DALŠÍ INFORMACE

Výsledky:
1. Pantano (It./Coloni) 47:06,609, 2. Bourdais (Fr./Super Nova) -0,426, 3. Ricardo Sperafico (Braz./Petrobras Junior) - 1,071, 4. Enge (ČR/Arden International) -14,885, 5. Mauricio (Braz./Red Bull Junior) -16,759, 6. Kiesa (Dán./PSM Racing) -
19,543, 7. Hill (USA/Durango Formula) -21,227, 8. Baumgartner (Maď./Nordic Racing) -48,882, 9. Keen (Brit./European Minardi) - 53,792, 10. Kolby (Dán./European Minardi) -55,768.

Průběžné pořadí:
1. Bourdais 55 bodů, 2. Enge 54, 3. Pantano 48, 4. Rodrigo Sperafico (Braz./Durango Formula) 20, 5. Pizzonia (Braz./Petrobras Junior), Haberfeld (Braz./Astromega), Wirdheim (Švéd./Arden International), Ricardo Sperafico všichni 18.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž