Český soudce v F1: Můj nejtěžší případ

  • 30
Praha - Možná bude jedním z pěti lidí, kteří definitivně rozhodnou o letošním mistru světa formule 1. Čech Jan Šťovíček je totiž členem Mezinárodního odvolacího soudu FIA, který se má případným protestem stáje McLaren proti výsledkům z Brazílie zabývat. "A já myslím, že se odvolají. Pokud mají nějakou šanci na titul, udělají to, tentokrát nemají co ztratit," tvrdí pětatřicetiletý právník.

A jaký bude výsledek soudu?
Promiňte, ale co se týká věci samotné, tak k té se až do konečného rozhodnutí nesmím vyjadřovat.

Pojďme se tedy bavit v obecné rovině. Překvapilo vás, že se o titulu bude rozhodovat až u soudu?
Celá letošní sezona formule 1 byla výjimečná a divoká. Od mnoha lidí jsem zároveň slyšel, že je nespravedlivá. Ale nemyslím si to. Pokud existují pravidla, tak se musí dodržovat. A pokud ne, tak se klidně o výsledku může rozhodnout až u zeleného stolu. V jiných disciplínách se to už stalo.

Byl by to asi nejdůležitější případ, který jste kdy řešil, že?
Ano, určitě. Sice jsme takhle už také rozhodovali o titulu mistra, ale to bylo v cestovních vozech. Formule 1 je nejvýš. Těší se největší pozornosti veřejnosti a médií, je v ní nejvíc peněz, ale obavy nemám. Každý ze soudců je profesionál.

Mluvíte o penězích. Nesnaží se vás týmy nějak ovlivnit?
V žádném případě! To se nikdy nestalo, ty týmy by se odepsaly. My se s jejich zástupci sejdeme až při soudním jednání.

Zkuste popsat, co je vůbec odvolací soud FIA zač a jak jednání probíhá.
Soud má celkem 18 členů a řeší různé případy sportovního nebo statutárního charakteru v rámci Mezinárodní automobilové federace FIA, zejména odvolání proti rozhodnutím různých orgánů FIA. O jednotlivých věcech vždy rozhoduje senát, který má čtyři až pět členů. Soudci se vybírají tak, aby nedošlo ke konfliktu zájmů zemí, které jsou ve věci zainteresovány, a podle jejich renomé a hodnocení soudu. Jedná se v angličtině nebo ve francouzštině na základě podkladů, které dodají strany, zejména odvolatel. FIA se k tomu vyjádří vlastním podáním.

Jan Šťovíček

Pětatřicetiletý Čech je jedním z pěti lidí, kteří možná budou rozhodovat o titulu v F1.

Šťovíček zasedá v  Mezinárodním odvolacím soudu, který se případem bude v listopadu zabývat.

Do prestižního tribunálu byl jmenován na základě předchozí práce u soudu Mezinárodní motocyklové federace.

Takže to, že jste z Česka, vám pomáhá?
Ano. Dá se říct, že společně s řeckým zástupcem jsme nejvytěžovanější. Už jsem byl jmenován do senátu, jenž měl rozhodovat odvolání ve špionážní aféře (McLaren se nakonec neodvolal), a tak je dost pravděpodobné, že i teď budu zasedat já. Na to, jak jsme malá země, můžeme být pyšní, že máme zastoupení nejen v tomto orgánu, ale i ve Světové radě motosportu, kde je Radovan Novák (nedávno rozhodoval o pokutě 100 milionů dolarů pro McLaren). Je to důkaz vynikající diplomacie českého autoklubu.

Nemáte strach, že když přiřknete titul Räikkönenovi, bude to takové šalamounské rozhodnutí? Podobně jako když komisaři v Brazílii nepotrestali jezdce, jejichž vozy neprošly výstupní kontrolou.
Teď bych se zase k tomu musel vyjadřovat konkrétně. Ale co se týče těch komisařů, oni znali konkrétní okolnosti. Jsou velice zkušení, zabývají se tím mnoho let a pochybuji, že by k jejich rozhodnutí nebyly pádné důvody. Víc informací zatím nemám.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž