Carlos Reutemann chce být prezidentem

Buenos Aires - Bývalý úspěšný pilot F1 Carlos Reutemann možná bude kandidovat v chystaných prezidentských volbách ve své rodné Argentině. Zemi zachvátila vážná ekonomická a sociální krize zaviněná obrovskými vládními dluhy, při níž zahynulo minimálně 25 lidí a vedla k demisi stávající hlavy země Fernanda de la Rúa. "Je to nepředvídatelná situace, ale ze všeho nejprve se zeptám na názor obyvatel mého regionu, kteří mě zvolili až do roku 2003," řekl Reutemann. Prozatímním prezidentem tamní parlament minulý týden jmenoval dosavadního šéfa senátu Ramón Puerta.

Jednapadesátiletý Reutemann je od roku 1991 guvernérem provincie Santa Fé, která leží severozápadně od hlavního města Argentiny Buenos Aires. Není to poprvé, co úspěšný politik projevil zájem o vysokou státnickou funkci.

Carlos Reutemann zahájil kariéru ve formuli 1 v roce 1972 na domácí velké ceně, kde řídil monopost Brabham. V roce 1977 však přešel do mnohem kvalitnějšího týmu Ferrari, kde dělal partnera Niki Laudovi. Oba jezdci si však nerozuměli, jejich vztah byl velmi chladný. V roce 1979 tak Argentinec odešel do Lotusu, jenže v celkovém pořadí byl až sedmý s pouze 22 body.

V roce 1980 začala Reutemannova zlatá éra spojená se značkou Williams. V týmu dělal partnera šampionovi Alanu Jonesovi z Austrálie, sám byl nakonec třetí. O rok později se téměř stal světovým šampionem, ale Brazilec Nelson Piquet nasbíral na konci roku o jediný bodík více. Přitom dvě velké ceny do konce měl Reutemann ještě náskok tří bodů. Piquetovi v Kanadě a USA stačili k zisku titulu mistra světa dvě pátá místa. Reutemann totiž ani jeden ze závodů nedokončil.

Kvůli argentinsko-britské válce o Falklandské ostrovy, která začala v dubnu 1982, byl Reutemann po pouhých dvou velkých cenách sezony nucen opustit místo ve Williamsu se sídlem v Anglii a po 146 absolvovaných grand prix ukončit svoji kariéru


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž