Brno a F1? Asi jen představy

  • 4
Brno - Sen Brna uspořádat jednou Velkou cenu formule 1 se vzdaluje. "Šance se zhoršily s tím, jak se do nového kalendáře závodů tlačí Moskva a Bahrajn," řekl Antonín Charouz, manažer formulového jezdce Tomáše Engeho a jeden z těch, kteří se myšlenkou na brněnskou Velkou cenu zabývají. Dalším důvodem horší situace Brna je podle Charouze přibližování se země k Evropské unii, která od roku 2006 stanoví zákaz tabákové reklamy na všech sportovních akcích.

Příští rok mají navíc z kalendáře formule 1 vypadnout tři evropské Velké ceny, aby se uvolnil prostor pro nové pořadatele z atraktivních míst, jako je Bahrajn. Britský jezdec formule 1 David Coulthard nicméně po návštěvě nedělního závodu mistrovství světa silničních motocyklů našel pro Brno převážně slova chvály.

"Okruh, jeho zázemí a příjezdové cesty jsou excelentní," řekl Coulthard na tiskové konferenci před Velkou cenou Belgie ve Spa.

"Jediné, na čem by v Brně museli zapracovat, jsou únikové zóny, jejichž menší rozsah formuli 1 nevyhovuje. Na některých okruzích, kde závodíme nebo testujeme, jsou únikové zóny sice stejné jako v Brně, ale poněvadž tam formule 1 jezdí už dlouho, jsou jezdci na to zvyklí. Jinak mě ovšem brněnský okruh nadchnul."

I funkcionáři brněnského autodromu se snaží dostat do Brna formule a neustále se o tom jedná. "Problémem je, že v okolních zemích se závody Formule 1 jezdí, takže pro promotéry nejsme dost atraktivní.

V některých zemích však začíná být zakázaná reklama na tabákové výrobky, která přináší do závodů nejvíce peněz a to nám nenahrává," uvažuje tisková mluvčí brněnského Automotodromu Markéta Slámová.

Masarykův okruh v této chvíli jedná o tom, aby v počátcích byl alespoň testovacím okruhem Formule 1. "Jednáme o tom a byl by to pro nás veliký úspěch," doplnila Slámová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž