Končící boss AlphaTauri Franz Tost

Končící boss AlphaTauri Franz Tost | foto: Profimedia.cz

Konec Tosta v AlphaTauri? Překvapení. Nahradí ho sportovní ředitel z Ferrari

  • 0
Je to už několik dní, co AlphaTauri oznámila, že šéf týmu Franz Tost po sezoně ve funkci skončí a na jeho místo nastoupí současný sportovní ředitel Ferrari Laurent Mekies. Stále však toto vyjádření působí poněkud podivně a nepřipraveně. Vždyť šéf stáje z Maranella Frederic Vasseur ho označil za příliš agresivní a Júkiho Cunodu, pilota AlphaTauri, zase prý velmi překvapilo. Co se tedy v juniorce Red Bullu děje?

Od smrti zakladatele Red Bullu a AlphaTauri Dietricha Mateschitze zažívá stáj se sídlem v Itálii těžké období. Už nějakou chvíli se spekuluje o tom, že je na prodej, a její monopost navíc letos patří k těm úplně nejpomalejším.

Složitá situace ještě vyeskalovala oznámením o konci šéfa Franze Tosta, které přišlo zničehonic.

Tost byl už delší dobu pod velkým tlakem, jelikož jeho tým od začátku loňské sezony přestal podávat dobré výkony. A Rakušan si nepomohl ani vyjádřením během Velké ceny Saúdské Arábie.

Nick de Vries z AlphaTauri během tréninku na VC Saúdské Arábie v Džiddě.

„Během zimní přestávky mi inženýři říkali, že auto je skvělé, že jsme udělali obrovský progres. Ale pak přijedeme do Bahrajnu a jsme na tom špatně. Takže když mi teď slibují, že se zlepšíme, už jim nevěřím,“ prohlásil doslova Tost.

Zpráva o jeho konci a příchodu sportovního ředitele Ferrari Laurenta Mekiese, který by měl Tosta nahradit od příští sezony, však mnoho lidí překvapila a mezi nimi byl i šéf italské stáje z Maranella Frederic Vasseur.

Šéf stáje Ferrari Frederic Vasseur

„Máme s Laurentem velmi dobrý vztah, takže mu nebudu nijak bránit v odchodu. Ale pokud se budeme bavit o načasování, tak AlphaTauri to oznámilo trochu agresivně. Máme s Laurentem dlouhodobou smlouvu a teď budeme muset řešit podrobnosti,“ reagoval Vasseur podrážděně na oznámení italské stáje.

Nekoordinace s Ferrari ohledně postupu při tomto oznámení je zvláštní. Ještě více překvapující je to, že zprávou byli zaskočeni i samotní piloti AlphaTauri.

Júki Cunoda k celé situaci řekl: „Opravdu mě to překvapilo. Byli jsme spolu před pár dny na obědě a o něčem takovém se vůbec nezmínil. Takže opravdu překvapení.“

Jezdec Alpha Tauri Yuki Tsunoda během závodu Velké ceny Miami.

„Jsem za Franze opravdu vděčný a doufám, že společně dokážeme sezonu ukončit na pozitivní vlně, aby se nám to však podařilo, budeme potřebovat velké množství vylepšení. Máme ale agresivní plán, který by nám k tomu měl dopomoci,“ doplnil japonský pilot odhodlaně.

AlphaTauri bude mimo vylepšení potřebovat také spolehlivé výkony od svých pilotů. Ti dostanou šanci poprat se o body už tento víkend během Velké ceny Ázerbájdžánu.

A není žádným tajemstvím, že tým už by nějaký ten výraznější úspěch opravdu potřeboval.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž