Alonso: Lepší jezdci byli v motokárách

  • 27
Sao Paolo, Praha - Nejmladší účastník závodu formule 1, nejmladší vítěz kvalifikace, nejmladší pilot s nejrychlejším kolem v závodě, nejmladší pilot na stupních vítězů, nejmladší vítěz Velké ceny a po včerejšku i nejmladší mistr světa. Iniciály F. A. uvádějí nejúspěšnějšího benjamínka historie formule 1.

A jestliže byl Fernando Alonso do neděle korunním princem F1, pak nyní je králem. Světovým šampionem ve věku 24 let a 59 dnů.

Pohádkový příběh mladíka s hustým obočím byl při závodě v Brazílii dokonán. Trval od chvíle, kdy si Alonso coby kluk sedl do motokáry a čtyřikrát se v ní stal mistrem rodného Španělska.

"V motokárách jsem jezdil s patnácti dvaceti lepšími jezdci, než jsou teď ve formuli 1. Jen neměli tolik štěstí," tvrdí Alonso provokativně.

Jenže ne za motokáry, ale za triumf s formulí je teď pilot veleben. V Oviedu, odkud pochází, vtrhlo v neděli do ulic 30 tisíc lidí a slavilo do rána, mnoho z nich se v euforii vrhlo do městské kašny.

Kdekdo spěchal s gratulací. Například španělský panovník Juan Carlos, princ Felipe a premiér Luis Zapatero. Přidal se i Alonsův letošní nejvážnější soupeř Kimi Räikkönen a také... Ano, Michael Schumacher.

"Letos jezdil Alonso skvěle a triumf si zasloužil," uznal sedminásobný šampion a suverén posledních let, jemuž Alonso vyrval titul z rukou.

Byla v tom předzvěst budoucnosti, když se španělský mladík prohnal poslední srpnovou neděli roku 2003 na maďarském Hungaroringu kolem Schumachera a předjel ho o kolo.

Flavio Briatore, šéf Alonsovy stáje Renault, tehdy u Budapešti prohlásil: "Všimněte si, jak Fernando předjíždí. Je to zabiják a tohle je teprve začátek."

Vzhledem k věku je Alonso vlastně stále ještě na začátku. Co může přijít dál? Vyrovná či překoná famózního Schumachera? Těžko říct, ale jak napsal španělský list La Voz de Asturias: "Rekordy, které mu ještě chybějí, to pro něj není problém, ale spíš výzva."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž