Velký florbalový třesk, turnaj hraje 213 týmů

Praha - Největší florbalový turnaj na světě se letos znovu rozrostl. Na čtrnáctém ročníku Czech Open se během čtyř dnů představí v 11 pražských halách 213 týmů z 19 zemí. Podnik, který si pro letošní ročník vetkl do svého loga stylizovaný rozbitý atom složený z florbalových míčků a heslo "Velký florbalový třesk", vyvrcholí stejně jako loni finálovým dnem v T-Mobile Aréně.

Organizátoři opět sezvali lákavou společnost. S domácí špičkou, z níž má tradičně povolenou účast jen osm nejlepších týmů, se poměří atraktivní soupeři.

Přijedou finští šampioni Espoon Oilers, mistři Švýcarska Alligator Malans, nebo druhým tým švédské ligy, bývalý evropským král a nejúspěšnější celek Czech Open Pixbo Wallenstam, jež turnaj vyhrál celkem čtyřikrát.

"Kvalitativně jsme turnaj posunuli zase o kousek dál," řekl na středeční tiskové konferenci ředitel turnaje Martin Vaculík.

Do Prahy se sjede také 80 procent české reprezentace, která startovala na letošním mistrovství světa ve Švédsku. A to i přesto, že většina hráčů národního týmu působí v zahraničí.

Podnik už ale prý narazil na své mantinely, víc nafouknout nejde. "Počtem týmů jsme na maximu," řekl Vaculík. Organizační výbor kvůli tomu musel odmítnout i přihlášku finského vicemistra SSV Helsinky.

Víc týmů už by ve čtyřdenním modelu turnaje nenašlo volné místo v halách.
České naděje se budou upínat především k mistrovskému Tatranu, který si ve skupině zopakuje letošní extraligové finále s FBC Ostrava, dál se utká s Malansem a švédským Frösö.

Turnaj bude křest ohněm pro nového trenéra Petra Ďarmeka, bývalého hráče, jenž nahradil na střídačce úspěšného kouče Zdeňka Skružného. "Máme kvalitnější kádr než v minulých dvou letech, je to pro nás generálka na PMEZ," řekl Ďarmek a konkrétní cíle si nedával.

Pro turnaj se Tatran posílil o reprezentační opory Radima Cepka a Jana Freunda, kteří hrají ve Švýcarsku. "S Radimem máme obrovskou ofenzivní sílu," řekl Ďarmek na adresu české florbalové legendy. Znovu Tatran bude moci počítat se Švédem Johannem von der Pahlenem, který s klubem prodloužil smlouvu o rok.

Rozpočet turnaje se za poslední roky skoro zdvojnásobil, nyní činí 3,5 milionu korun. Florbal, který stále ve srovnání s fotbalem či hokejem patří mezi skromné sporty, těží ze spolupráce se sázkovou kanceláří Fortuna, jejíž jméno nese i Czech Open. Nad podnikem převzalo prostřednictvím primátora záštitu i město.

Víc než kdy jindy si budou moci vychutnat špičkové duely také diváci u televizních obrazovek. Specializovaný kanál ČT4 Sport plánuje během čtyř dnů odvysílat více než dvacet hodin živě, celkem to bude patnáct přenosů včetně obou mužských semifinále a finále.

Na něj organizátoři očekávají stejně jako loni zaplněnou T-Mobile Arénu.