Momentka z utkání Česko - Švédsko | foto: Marie Stránská, MAFRA

Švédská demolice. Je to vystřízlivění, hlesli zklamaní Češi

  • 1
Rozebrali je jako nábytek z Ikey. České florbalisty včera v zahajovacím duelu Euro Floorball Tour vyučili Švédové 9:1. „Není to zklamání, ale realita,“ usoudil reprezentační trenér Radim Cepek. „Takový zápas na úvod je pro nás strašné vystřízlivění.“

Přestože domácím reprezentantům po celý zápas v brněnské hale freneticky tleskalo přes patnáct stovek diváků, viděli severskou kanonádu. „I my jsme měli šance, ale výsledek asi odpovídá. Dělali jsme chyby, které oni umí potrestat,“ přemítal jediný český střelec Martin Tokoš.

Víckrát společně s kolegy hlučné publikum v Králově Poli gólem nerozjásal, přestože i Češi měli několik slibných možností. „Máme velký problém, že se na gól neskutečně nadřeme. Rychlostně i soubojově na tom můžeme být stejně. Rozhoduje ale technika a ta není tak dobrá,“ sdělil trenér Cepek.

Kromě toho šestinásobní světoví šampioni udělili Čechům krutou lekci z efektivity. „Brejky mají zvládnuté a jsou tak zkušení, že z deseti jich promění osm,“ vyprávěl Tokoš, jenž hraje ve švédském IBK Dalen. „Ale moc to nepomohlo, když proti vám stojí dvacet frajerů ze švédské ligy,“ pousmál se.

Český výběr složený povětšinou z hráčů domácí extraligy výsledkově sekundoval Seveřanům jen v první dvacetiminutovce, kterou Cepkův tým prohrál 1:2. Poté však skóre začalo závratně narůstat. „Nasazení a tempo v české extralize je úplně odlišné než na mezinárodní úrovni. Bylo vidět, že náš hráč si na chvilku odpočine a vtom dostaneme gól,“ podotkl kouč národního týmu, jenž na střídačce i v závěru partie živě gestikuloval. Jako by tím chtěl ukázat, že výprask jeho družinu na prestižním čtyřčlenném turnaji nemůže poznamenat. „Aspoň to je za náma,“ prohodil Tokoš. „Musíme se z toho poučit,“ zavelel.

Zda se to českým florbalistům povedlo, mohou předvést dnes v 19.30 proti Finům a v neděli od 16 hodin se Švýcary. „Ty zápasy budou úplně jiné,“ řekl Cepek po včerejší demolici. „Bohužel, obrázek mezi Švédskem a Českem je rapidně jiný.“