Florbalový Tatran jede za medailí

Praha - Proč být přehnaně skromný? Florbalový klub Tatran Techtex Střešovice dnes skočí do ostravského Poháru mistrů evropských zemí se smělým cílem: získat medaili! "Podřídili jsme tomu půlku sezony. Především kvůli Poháru mistrů jsme angažovali Švéda von der Pahlena. Ano, máme letos odvážnější ambice než dřív," potvrzuje trenér Zdeněk Skružný.

Vrátit se s medailí z klání nejlepších evropských týmů? To se devítinásobnému českému šampionovi ještě nikdy nepodařilo.

"Favoritem je švédský Warberg, dál Švýcaři z Wiler-Ersigen a taky finský mistr SSV Helsinky. My je ale budeme chtít překvapit," potvrzuje Skružného kolega Petr Harapát.

Sázková kancelář Fortuna vypsala na turnaj kurzy. Nejlepší vyhlídky má podle ní Warberg (2,2:1), Tatran je s kurzem 6:1 čtvrtý v řadě.

Svou snahu načne už dnes proti ruskému Nižegorodci. "Hodně důležitý souboj. O soupeři toho ale moc nevíme," přiznává Skružný.

Zápas bude k vidění i v záznamu na ČT2 od 19 hodin.

Dalšími protivníky ve skupině jsou obhájce prvenství Wiler-Ersigen a norský Sarpsborg. I tento duel televize zprostředkuje.

Pětidenní florbalový svátek pořádá Ostrava. Právě tady přitom došlo při posledním ligovémfinále mezi domácím Pepinem a Tatranem k drsnému sváru.

Bude mít tedy Tatran vůbec v ostravské hale domácí prostředí? "Bude, pevně tomu věřím," říká předseda florbalové unie Filip Šuman.

"Kromě toho – o místě konání nelze rozhodnout šest měsíců před akcí. Hokejové haly se musí rezervovat i několik let dopředu."

Mužská část soutěže se odehraje v aréně v Ostravě-Porubě, ženská v Ostravě-Přívozu. Tambude za Česko bojovat celek FBC Liberec.

Pro fanoušky je připravena lákavá akce Českých drah nazvaná Vlakem za florbalem. Pokud se diváci v průběhu turnaje vydají vlakem do Ostravy dvakrát, druhá jízdenka bude platit zároveň i jako volná celodenní vstupenka na florbal.

Poprvé říkáme, že chceme v Poháru uspět

Florbalový klub Tatran Techtex Střešovice zažívá krásné časy. Vede ligu, vyhrál domácí pohár. Nu, a nyní hodlá uspět i v Poháru mistrů evropských zemí. "Jistě, máme velké cíle. Chceme mezi nejlepšími medaili," potvrzuje kouč Zdeněk Skružný. "Připravujeme se na to už od května, kondici jsme dolaďovali i v průběhu sezony. Snad se to zúročí."

Navíc máte v týmu švédskou hvězdu Johana von der Pahlena.
Ano. Letos poprvé říkáme nahlas, že chceme v Poháru mistrů uspět. Proto tady Johan je.

Jenže zrovna on měl v lize pomalý rozjezd. Už se to změnilo?
Už ano. Pomaleji se rozjížděl i tým. My trenéři jsem byli asi náročnější, než hráči čekali.

Nebojíte se přijetí od ostravských fanoušků? Loni se tam mezi Tatranem a domácím týmem skoro strhla mela.
Nebojím. My jsme s Tatranem v Ostravě čtyřikrát vyhráli ligu, máme k tomu městu vřelý vztah (úsměv). I kdyby tam na nás pískali, aspoň bude nějaká atmosféra. Lidi tam budou žít florbalem.

V Ostravě se bude hrát v moderní hokejové hale, před spoustou fanoušků. Jaký je to rozdíl proti tomu, když jste byl na svých prvních Pohárech mistrů?
Velký. V roce 1998 se Pohár mistrů hrál ve Finsku bezmála v garážích. Za tu dobu se ve florbale změnilo skoro všechno.

Všechno přece ne – česká liga ještě není profesionální. Bude někdy?
Bude. Na hráče toho nakládáme tolik a vlastně jim za to nedáváme nic. Jsme na hraně. Možná tak do tří, pěti let... Něco jim za to budeme muset nabídnout.