florbal, ilustrační foto

florbal, ilustrační foto | foto: www.wfc2008.cz

Florbalové juniorky touží v domácím prostředí po světové medaili

  • 0
Největší florbalová akce roku na území České republiky je tady. Mistrovství světa juniorek startuje dnes v Olomouci. O světový titul bude v univerzitní hale bojovat osm elitních týmů, mezi kterými nechybí ani český výběr. Zápasy souběžně probíhající divize B uvidí hala Zory.

"Všechno je nachystané, šampionát může začít," prohlásil několik hodin před úvodním zápasem prezident České florbalové unie Filip Šuman. Podle něj pořadatelství nebylo Olomouci přiděleno náhodně.

MS juniorek ve florbale v Olomouci

Program

Úterý
11.15: Norsko - Lotyšsko
14.00: Polsko - Švýcarsko
17.00: Česko - Slovensko
19.45: Finsko - Švédsko

Středa
11.30: Švýcarsko - Slovensko
14.15: Švédsko - Norsko
17.00: Polsko - Česko
19.45: Finsko - Norsko

Čtvrtek
11.30: Lotyšsko - Finsko
14.15: Švédsko - Norsko
17.00: Švýcarsko - Česko
19.45: Slovensko - Polsko

Pátek
11.00: utkání o 7. místo
14.00: utkání o 5. místo
17.00: první semifinále
20.00: druhé semifinále
Sobota

12.00: utkání o 3. místo
15.00: finále

"Florbal má tady dobré zázemí, rychle se vyvíjí. Věřím, že se to projeví také v zájmu diváků," zve fanoušky do hlediště šéf českého florbalu.

Česká reprezentace se představí ve skupině A, kde bude mít za soupeřky celky Slovenska, Polska a Švýcarska. Domácí hráčky by rády postoupily do vyřazovací části soutěže, do níž se probojují dva nejlepší týmy.

"Hodně napoví hned první střetnutí se Slovenkami," uvědomuje si kouč Michal Marošek. "Bude to ale hodně těžký zápas už proto, že soupeřky trénuje český kouč Jaroslav Marks, který zná dokonale naše hráčky."

Favoritem skupiny je Švýcarsko, poslední soupeř českého družstva ve skupině. Ještě před tímto duelem ale nastoupí domácí florbalistky proti Polsku, se kterým na poslednímmistrovství prohrály o jediný gól.

"Nepůjde o žádnou odvetu. Ten zápas je už dávno za námi. Bude to však možná klíčový souboj, který bude rozhodovat o postupu," předpokládá trenér Marošek. Český výběr bude na šampionátu spoléhat především na týmovou hru.

"Jsme na jedné lodi," tvrdí český kouč. "Tomu odpovídá také výzdoba pokojů hráček. Všude jsou naše vlajky. Holky chtějí uspět a bojovat o medaile," přiblížil atmosféru v týmu Marošek.

Ve skupině B budou o postup do semifinále usilovat výběry Finska, Norska, Švédska a Lotyšska. O pořadí ve skupinách se rozhodne ve čtvrtek, v pátek je na programu semifinále a zápasy o konečné pořadí, v sobotu si to pak nejlepší čtyři týmy rozdají o medaile.

"Vstupenky na zápasy divize A jsou v prodeji na univerzitní hale za 190 korun na jeden hrací den," řekl šéf organizačního štábu Roman Grabovský. V pátek a sobotu, kdy bude mistrovství vrcholit, stojí denní vstupenka 250 korun.

Diváci mají možnost navštívit také zápasy divize B v hale Zory. Zde stojí lístek 50 korun. Na předešlých třech světových šampionátech skončily české reprezentantky do 19 let dvakrát páté a jednou čtvrté. Teď se v domácím prostředí pokusí zaútočit namedailové pozice.