Florbalové catenaccio Čechy nepolapilo

  • 2
Stockholm - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) První překážku na cestě do semifinále MS ve Švédsku mají čeští florbalisté úspěšně za sebou. Italští nováčci elitní divize A sice úspěšně předváděli v praxi proslulé italské obranné "catenaccio", Češi však nakonec cestu ke gólům přece jenom našli a po výhře 7:2 si připsali do tabulky povinné dva body.

Italové vyrukovali v Solnahallen podle očekávání s výrazně defenzivní taktikou a přestože se v pěti lidech uzamkli na své obranné polovině, byli to překvapivě oni, kdo šel v dnešním utkání do vedení. Z ojedinělého protiútoku se za záda šampionátového debutanta v české brance Rytycha přesně trefil Terlizzi a lavička "squadry azzury" vybuchla radostí.  Jenže další překvapení se nekonalo a za deset minut už favorizovaní Češi vedli 4:1.

V 6. minutě nabídl po rychlém protiútoku Pavel Kožušník přesnou přihrávkou před prázdnou branku vyrovnání Cepkovi, za další dvě minuty poslal tvrdou střelou od pravého mantinelu Čechy do vedení Sikora a tentýž hráč pak v 11. minutě protlačil míček za záda italského gólmana Petra potřetí. Když pak o minutu později využil Zálesný střelou od mantinelu první českou přesilovku a během první třetiny navíc Machala, Ostřanský a Cepek nastřelili shodně tyč, zdálo se, že český brankostroje se pomalu rozjíždí.

Jenže posledním střelcem na další téměř celou půlhodinu se stal ve 13. minutě Campese, neboť stav 4:2 vydržel až do posledních vteřin druhé části. Od druhého italského gólu už do české sestavy natrvalo naskočila i třetí pětka mladíků, ale ani ona nedokázala v prostřední části najít recept na houževnatou obranu soupeře. Italové totiž předváděli typický nováčkovský entuziasmus, skákali do českých střel a proniknout jejich obrannou pavučinou bylo stále těžší.

Teprve dvě minuty před koncem druhé části se dvojici Petr Kožušník - Cepek podařilo Italy vyšachovat a Cepkovi ve skórování zabránil jen za cenu faulu italský hráč. Při následném trestném střílení však Zálesný italského gólmana nepřekonal a vzápětí přišel klíčový okamžik zápasu, když se na Rytycha řítil zcela osamocený italský útočník. Český mladík však skvělým zákrokem rukou zdramatizování zápasu odmítl a když se pak devět vteřin před koncem konečně trefil Petr Kožušník, oddechla si celá česká lavička.

V závěrečné třetině se obraz hry nezměnil, čeští florbalisté kontrolovali hru, ale skóre se měnilo jen pomalu. V 53. minutě se ale v hale tleskalo povedené bratrské spolupráci bratří Kožušníků, kterou po přihrávce Petra proměnil v šestý český gól Pavel a důležitou výhru 7:2 pak tři vteřiny před koncem pečetil svým druhým gólem Cepek. "Věděli jsme, že nás nečeká lehký zápas, Italové podle očekávání vsadili na tuhou obranu a proti ní se nám vždy hraje velmi špatně. Navíc měli dnes velmi nebezpečné protiútoky, ale ani po jejich prvním gólu jsme neznervózněli. Horší to bylo za stavu 4:2, kdyby se Italům povedlo dát kontaktní gól, určitě by nebyl závěr lehký.

Tým jsme se snažili uklidnit, protože hráči spíše řešili kolik mají nastřílet gólů než aby mysleli na zadní vrátka a tak měli Italové i pár šancí. Ale takový zápas jsme na úvod potřebovali, je to lepší než hrát bez problémů proti outsiderům. Pro nás však nebyla výše skóre důležitá, potřebovali jsme prostě dva body a to se podařilo. Proto jsme ani za stavu 4:2 neuvažovali o promíchání sestavy, i taková výhra by přece znamenala dva body," hodnotil úspěšný první český krok na MS ve Švédsku kouč Zdeněk Skružný.

Dvěma góly se na něm podílel i centr druhého útoku Radek Sikora. "Ale spíše jsem dnes z minima šancí vytěžil maximum gólů, většinu zápasu měli míček naši obránci a do dalších šancí jsem se moc nedostával. Italové totiž strašně dobře bránili, chvílemi to vypadalo, jako by proti nám hrálo šest brankářů... Hodně střel nám zblokovali, ale hlavní je výhra, produktivita šancí by se měla postupem času na turnaji zlepšit. Přece jen jsme skoro tři týdny nehráli zápas a na efektivitě to bylo znát."

Spokojen s výhrou byl i kapitán Daniel Folta. "Italská defenziva byla opravdu důkladná, alespoň jsme si to mohli vyzkoušet před klíčovým zápasem s LOtyšskem, které to proti nám asi také takhle podobně zavře. Pro nás je důležité, že máme očekávané dva body a Itálii můžeme klidně pustit z hlavy a soustředit se na další zápasy. Zítra proti Finům to bude úplně o něčem jiném."

Česko - Itálie 7:2 (4:2, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
6. Cepek (Pavel Kožušník), 8. Sikora (Folta), 11. Sikora (Ostřanský), 12. Zálesný (Cepek), 40. Petr Kožušník (Jakůbek), 53. Pavel Kožušník (Petr Kožušník), 60. Cepek (Pavel Kožušník) - 3. Terlizzi (Mutti), 13. Campese (Mutti). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Rozhodčí: Rasbrink a Nystrand (Švédsko). Střely na branku: 25:19. 354 diváků.

Sestava ČR
Rytych - Jakůbek, Hanzlík - Petr Kožušník, Cepek, Pavel Kožušník; Folta, Machala - Ostřanský, Sikora, Zálesný; Vladař, Brus - Skalík, Richter, Freund