Momentka z florbalového utkání Pardubic (v červeném) proti České Lípě.

Momentka z florbalového utkání Pardubic (v červeném) proti České Lípě. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Florbalová Česká Lípa slevuje: postup do extraligy už není hlavní

  • 0
Dva roky vyhlašovali florbalisté České Lípy útok na postup do nejvyšší soutěže. Dvakrát se jim to nepovedlo a teď překvapivě prohlašují: extraliga už není naší prioritou.

„Trochu jsme to přehodnotili. V příští sezoně se budeme hlavně snažit do týmu zapracovat mladé hráče a postup do extraligy skutečně nebude naším hlavním cílem,“ říká hrající manažer Štěpán Slaný.

Sestava českolipského A-týmu pro příští sezonu je podle něj velkým otazníkem. „Hlavně proto, že stárneme a třeba spoluhráči Motejzík nebo Marhan zvažují konec kariéry,“ uvedl Slaný.

Dá se očekávat, že v nadcházející sezoně FBC Česká Lípa dá hodně prostoru talentům. Má jich dost, k dispozici jsou Pastor, Hřebřina, Chyna, Matějíček, Kněžour či Jiránek. Někteří z nich už se ukázali v sestavě v loňské sezoně.

„Takový Honza Hřebřina, který je ročník narození 96, má předpoklady jednou být velkou florbalovou postavou. Dva roky si léčil přetržené křížové vazy a teď se naplno vrací,“ říká Štěpán Slaný.

Bývalý reprezentant Slaný s bohatými extraligovými zkušenostmi je připraven na to, že bude na hřišti znovu hlavním tahounem České Lípy. I když je to ošidná role. Když si ho soupeři pohlídají, Lípa mívá problém. I proto chce klub rozložit zátěž i na jiné hráče.

Není to ovšem tak, že by se Česká Lípa vzdávala dlouhodobých ambic nahlédnout mezi extraligovou elitu. „Ambice máme pořád, a pokud budeme útočit na nejvyšší příčky, nebude nám to samozřejmě vadit,“ připouští českolipský lídr. „Ale mladí kluci, které máme v týmu, určitě nemají schopnosti bez pomoci zkušených sami vyhrát finále.“

První liga florbalistů navíc bude mít v příští sezoně mimořádnou kvalitu. Sestoupil do ní dlouhodobý účastník extraligy Liberec, naopak postoupila silná Ostrava, tradičně kvalitní je například pražský Start i další soupeři. Dá se očekávat, že tlačenice o postup bude velká.

Českolipští fanoušci, kteří chodí na zápasy FBC v hojném počtu, se už teď těší na souboje s rivalským Libercem. „Bude to velké derby. Oba kluby se nemají zrovna v lásce, i proto to bude zajímavé měření sil,“ míní Slaný. Dnešní českolipské opory Ponomarev, Motejzík, Slaný nebo Marhan navíc dřív hrávaly za Liberec.

V současné době jsou prvoligoví florbalisté České Lípy v letní přípravě. Ta probíhá podobně jako v minulých letech pod vedením atletického trenéra Jaroslava Hochmuta. „Příprava je rozdělena do několika bloků, v současné době mají hráči individuální plány. Pohybujeme se po celé České Lípě, hodně využíváme Holý vrch, atletickou dráhu a zázemí sportovní haly,“ uvedl Slaný.

Trenérem zůstal Jiří Stožický, tým hledá asistenta místo Michala Pazdery, který skončil kvůli pracovnímu vytížení.

Lípa má naplánované přátelské zápasy s extraligovými celky, jako jsou Bohemians či Chodov, čeká ji také menší soustředění s jedním švýcarským celkem a pak tradiční start na velkém turnaji Czech Open v Praze. FBC Česká Lípa je ambiciózním klubem a významným florbalovým centrem v kraji. V minulé i předminulé sezoně byl jen krůček od finále, ale vždy ztroskotal na soupeřích z Prahy. Co dokáže v příští sezoně v omlazené sestavě?