Vítkovické florbalistky slaví gól.

Vítkovické florbalistky slaví gól. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Florbalistky Sládečkovou a Ratajovou zlákalo finské angažmá

  • 0
Pokusit se prosadit ve špičkovém finském týmu, získat nové zkušenosti, poznat, jak to chodí jinde. S tím odcházejí do finských Helsinek dosavadní opory florbalového družstva 1. SC Vítkovice Hana Sládečková a Denisa Ratajová.

Od příští sezony budou hájit barvy helsinského týmu SB-Pro, který skončil v uplynulém ročníku nejvyšší finské soutěže na druhém místě. „Myslím, že mi to pomůže si udělat na všechno zase trošku ucelenější obrázek,“ uvedla na klubovém webu Vítkovic útočnice Hana Sládečková. „Nechtěla bych tu možnost promarnit, přece jen se mi nemusí dařit věčně a nerada bych si v budoucnu vyčítala, že jsem to alespoň nezkusila.“

Slova Sládečkové potvrdila i Denisa Ratajová. „Zahraniční angažmá beru jako velkou příležitost. Dá nám hodně zkušeností a posune nás dál, když ji dobře využijeme. Mimo florbal to bude samozřejmě i velká životní zkušenost,“ doplnila svou spoluhráčku Ratajová. „A co se týče florbalu, ten finský se vyznačuje ofenzivní hrou celé pětky. Očekávám fyzicky náročnější florbal a také to, že z pozice obránce se dostanu do hry více než v české lize.“

Obě vítkovické florbalistky měly po sezoně nabídek na angažmá více, shodly se ovšem, že je pro klub SB-Pro přesvědčil zájem tamního kouče. „Klub SB-Pro vyhrál jak z hlediska kvality týmu, tak díky velkému zájmu trenéra, který se nám snaží ve všem vyhovět,“ podotkla Sládečková.

„Finský trenér projevil největší zájem, tudíž volba padla na Finsko. A využily jsme toho, že jsme tuto sezonu měly mezi sebou Mirvu (Mirvu Laitinen, finskou florbalistku hrající za Vítkovice – pozn. red.), a pobavily jsme se s ní o tom,“ podotkla Ratajová.

Finský klub zaujaly florbalistky Vítkovic nejen díky individuálním dovednostem (obě skončily v hodnocení ankety o českou florbalistku sezony do pátého místa – pozn. red.), ale i díky týmovým výsledkům. V předminulé sezoně vyhrály ženy Vítkovic domácí titul, v té minulé skončily druhé ve finálovém turnaji Poháru mistryň, vyhrály domácí pohár a v extralize vybojovaly bronzové medaile.

„Individuálně jsem měla zatím asi nejlepší sezonu, moc mě bavila. A ráda bych poděkovala spoluhráčkám, je to hlavně jejich zásluha,“ uznala Sládečková. „Finále v Poháru mistrů je pro nás významný florbalový úspěch. Jen nás mrzí, že nám extraligové Superfinále uteklo. Ale sezonu nemůžeme hodnotit záporně,“ prohlásila Ratajová.

Teď už budou obě florbalistky usilovat o titul ve Finsku.