Jakub Šárka v dresu české juniorské reprezentace

Jakub Šárka v dresu české juniorské reprezentace | foto: ČFbU

Ve filmu hrál básníka, teď mladík Šárka boduje ve florbalu

  • 0
Florbalista Bohemians Jakub Šárka se proslavil rolí ve filmu Občanský průkaz, teď začíná zářit i ve sportu. Minulý týden reprezentoval na juniorském MS, kde národní tým skončil čtvrtý.

"Nosit denně domů pětky nemusí být zlozvykem, zvláště přihlédnemli k tomu, že je nosíš pod trikem." Pokud jste viděli film Občanský průkaz, tuhle básničku si asi vybavíte. Stejně jako dlouhovlasého blonďáka, který ji pro spolužačku Fikotovou vymyslel.

Jmenuje se Jakub Šárka, je mu devatenáct a po hereckém úspěchu se mu v dresu Bohemians nadějně rozjíždí i florbalová kariéra. "Ale ty básničky mi pořád kluci předhazují," směje se Šárka. "Na Bohemce už tolik ne, ale teď v reprezentaci to zase přišlo. Na šampionátu těch legrácek bylo spoustu."

Sám přitom k poezii moc nepřičichl. "Filmové básně jsou dílem Aleše Kovandy, kamaráda Petra Šabacha, podle kterého se jmenovala moje postava," vysvětluje. "Já jsem nikdy žádné básničky nepsal."

Jakub Šárka ve filmu...

...a na hřišti (vlevo)

Vrhl se raději na florbal. A dobře udělal. Během uplynulé sezony zářil v juniorské extralize, pak dostal šanci i mezi dospělými. A zaujal trenéry mládežnické reprezentace, kteří jej nominovali na mistrovství světa v Hamburku. "Ještě před třemi měsíci by mě přitom vůbec nenapadlo, že bych se na šampionát mohl dostat," přiznává Šárka.

Do Německa odjížděl s jasným cílem – přivézt medaili. "Nemáme ji, takže spokojení být nemůžeme. Na druhou stranu, sehráli jsme vyrovnané zápasy se silnými Finy a Švédy a skončili čtvrtí. Takže neúspěch to snad taky nebyl."

Florbal však pro Šárku není vším, na první místo staví vzdělání. "Zatím jsem na gymnáziu, příští rok mě čeká maturita. A pak bych rád na nějakou prestižní vysokou školu," prozrazuje.

Hereckou kariéru ještě úplně nezavrhl, ale budoucnost v tomhle oboru příliš nevidí. "Kdyby přišla nabídka na roli, zvážil bych ji. Ale určitě se k tomu nijak neupínám." U florbalu chce vydržet. A dokázat, že umí zamotat hlavu nejen filmovým spolužačkám, ale i soupeřovým obráncům.