Spoluhráči gratulují brankáři Martinu Benešovi k chycenému nájezdu v semifinále...

Spoluhráči gratulují brankáři Martinu Benešovi k chycenému nájezdu v semifinále mistrovství světa proti Švýcarsku v Curychu. | foto: Český florbal

Týmové gesto pro náhradníka: veterán Beneš si postup zpestřil chyceným nájezdem

  • 2
Curych (Od našeho zpravodaje) - Emotivní moment vyšperkoval českou florbalovou euforii při postupu do finále mistrovství světa v Curychu. V poslední minutě zápasu proti domácímu Švýcarsku, v němž Češi vedli a nakonec i vyhráli 11:3, dostal soupeř výhodu nájezdu. Chytit si ho šel náhradní gólman Martin Beneš, veterán a dobrá duše národního týmu.

Brankáři Benešovi je 36 let, ve své vizitce na internetu už má napsáno „kategorie: veteráni“ a z pozice náhradníka si užívá každou minutu, kterou stráví na hřišti. V základní skupině chytal v jednom zápase, v play off byl v sobotu na hřišti poprvé.

V závěru semifinále světového šampionátu v Curychu se hned i dočkal dosavadního vrcholu své reprezentační kariéry; dvacet vteřin před koncem, kdy už čeští fanoušci na tribunách netrpělivě čekali na propuknutí postupové euforie, šel čelit nájezdu švýcarského útočníka Manuela Maurera.

Florbalisté si zahrají o světové zlato. V semifinále přejeli Švýcary

Užil si tak první postup českého národního týmu do finále mistrovství světa po 18 letech přímo na hřišti. Maurerovi nájezd chytil.

„Seběhlo se to rychle. Před nájezdem jsem si šel plácnout s Lukášem Bauerem, říkám mu ‚tak si to vychutnej‘ a v tom mezi nás přišel (kapitán) Ondra Němeček a říká: nechceš si to, Beny, odjet? Bylo to ve vteřině a já samozřejmě neodmítnu. Jsem ready celý zápas. Jsem rád, že se to povedlo,“ vyprávěl šťastný Beneš, který se atmosféry mistrovství světa dočkává až na sklonku kariéry. Na šampionátu debutoval teprve loni.

Z hřiště ze semifinále odcházel na vrcholu blaha. Na ramenou nesl svého syna, který mu v Curychu drží palce. „Už je to jeho druhý zápas tady. Prý ve třetí třetině usnul. Chápu, drama to nebylo…“ usmíval se hrdý otec.

Synka má po zápase dovoleno vzít do šatny a umožnit mu nahlédnout tam, kam se málokdo nepovolaný dostane. Beneš je za to rád, stejně jako za to, že i v Praze, kde chytá za Spartu, má kolem sebe často synův doprovod. „Je se mnou furt, chce být na hřišti a strašně si to užívá. Jsem rád, že má vztah ke sportu,“ pověděl Beneš.

Český gólman Martin Beneš (vpravo) přijímá od brankářské jedničky florbalové reprezentace Lukáše Bauera gratulaci k chycenému nájezdu v semifinále mistrovství světa proti Švýcarsku v Curychu.

Šanci postavit se na nájezd mu přáli i spoluhráči. „To bylo naprosto krásný. Beny je velký frajer, drží partu, dělá Bauímu (Lukáš Bauer) skvělou dvojku a tohle byla ukázka, jací jsou spolu kámoši. Myslím si, že Beny nemohl mít o moc hezčí konec. Má tu rodinu, bylo to moc pěkný, užili jsme si to všichni,“ líčil útočník českého týmu Filip Langer.

Emoce budou muset čeští florbalisté v Curychu zase odložit, v neděli od 15.45 je čeká finále mistrovství světa proti Švédsku. V základní skupině s ním remizovali 3:3 po velkém tlaku soupeře v první polovině utkání, obratu a promarněném vedení 3:2 ve třetí třetině.

„Myslím si, že to byl z naší strany velice slušný zápas. I když jsme cítili, že začátek nebyl dobrý, tak jsme s nimi hráli vyrovnané utkání. V neděli chceme vyhrát, ta šance tu je, je to finále po 18 letech, tak proč ji nevzít,“ uvedl Martin Beneš.