Češky střílely, ale skórovaly Lotyšky

  14:35
Singapur - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) Krutou porážku utrpěly ve svém úvodním vystoupení na MS v Singapuru české florbalistky. V důležitém zápase s Lotyšskem své soupeřky jasně přestřílely, měly výraznou herní převahu a třikrát i vedly, chytře hrající Lotyšky však dokázaly nejen třikrát vyrovnat, ale 80 vteřin před koncem šokovaly český tým vítězným gólem na 4:3.

Utkání navíc nedohrála jedna z opor Magdalena Šindelová, která musela po nešetrném zákroku protihráčky odjet do nemocnice na šití rozseklé hlavy. Nakonec se ale zranění ukázalo jako méně vážné, vše se obešlo i bez plánovaných stehů a Šindelová bude připravena v turnaji pokračovat.

Před nečekaně početnou skupinkou českých fanoušků s nezbytnými vlajkami přitom Češky nezačaly špatně a nedlouho po zahájení je roztleskala svým odvážným průnikem právě Šindelová, který ale gólem neskončil. Ten však přišel hned vzápětí - na konci 3. minuty zpracovala pas od Macurové Kamila Bočanová a její střela zpoza lotyšské obránkyně skončila v síti.

Rychlé vedení mohlo být zanedlouho až trojnásobné a během úvodní desetiminutovky mohl být dokonce zápas téměř rozhodnut, ovšem gólové šance Petry Chybové, Bočanové a v první přesilovce dvakrát Novotné v lotyšské brance neskončily a drtivý český tlak vyšel gólově naprázdno.

Lotyšky se ani tvořit hru nikterak nesnažily, trpělivě vyčkávaly na šanci na své obranné polovině, o to více však hrozily z nebezpečných protiútoků. A vyrovnání se dočkaly ještě v první třetině - při vlastním oslabení sice Bočanová vybojovala míček, namísto přihrávky do brejku na osamocenou Novotnou však řešila situaci neúspěšným obhozením protihráčky o mantinel, po němž v 17. minutě prostřelila Zdeňku Chybovou v české brance E. Bankavaová.

Již v závěru úvodní části se na hřiště postupně dostaly i další hráčky ze třetího útoku, český tým však i nadále hrál jen na dvě lajny. Druhý český gól měla v této fázi na hokejce Bursová, svou šanci ale z úhlu nezakončila, na druhé straně naopak málem udeřilo při další české přesilovce. Nepřesnou českou rozehrávku soupeřky zachytily, dvě osamocené Lotyšky postupovaly samy na Z. Chybovou, kterou sice vyšachovaly, ale netrefily prázdnou branku...

Naopak Češky se přesně v polovině zápasu přece jen dočkaly dalšího vedení po zajímavě vyřešené standardní situaci. Pár metrů za půlkou se za míček do řady postavily čtyři hráčky, po rozběhnutí však vypálila hned ta první Slováková a její dalekonosný pokus doplachtil až do lotyšské branky - 2:1!

Získat uklidňující dvoubrankový náskok se však českým florbalistkám nepodařilo, přestože další vyloženou šanci měla Bursová a nevyužita zůstala i třetí přesilovka. Stále častěji se však do vyložených šancí začaly dostávat i Lotyšky, neboť české útočnice měly výrazné problémy s rychlým vracením do obrany a umožňovaly soupeřkám častá přečíslení. Jedno z nich potrestala výstavním gólem do horního růžku ve 36. minutě znovu E. Bankavová a před poslední třetinou tak svítil na zdejší velkoplošné časomíře nerozhodný stav 2:2.

Klíčová situace závěrečné fáze přišla hned ve druhé minutě třetí třetiny. Lotyška Masalskaová za českou brankou nebezpečně faulovala Magdalenu Šindelovou, které rozsekla hokejkou hlavu a po delším ošetření krvácející rány putovala opora českého týmu do nemocnice. Její spoluhráčky ale získaly výhodu pětiminutové přesilové hry, kterou využily už po necelé minutě, když po nacvičené akci uklidila přihrávku kapitánky Bursové zpoza branky za lotyšskou gólmanku Novotná.

Namísto navýšení pracně vybudovaného náskoku během dalších čtyř minut početní převahy však přišel šok - po pár vteřinách česká přesilovková formace chybovala a z dalšího přečíslení se šťastným "šouráčkem" trefila Adamaneová. V závěru přesilovky se navíc nechala vyloučit Bartošová a bylo po výhodě.

Posledních deset minut se oba týmy snažily rozhodnout, mnohem nervózněji však působily favorizovanější Češky, pro něž by remíza byla přece jen větší ztrátou. Snaha sice nechyběla, ale většinu akcí táhly individuálně namísto rychlé kombinační hry a utkání spělo k remíze.

Jenže v předposlední minutě přišel drtivý lotyšský úder. Zatímco český tým soupeře výrazně přestřílel (40:19), jejich protivnice se do zakončení dostávaly málo, ale narozdíl od českých hráček ze svých šancí skórovaly. Rozhodnout mohla Bursová, která však své sólo nezakončila, ale necelých 90 vteřin před koncem se pak české hráčky znovu neshodly při zakládání útočné akce a poslední z velké řady přečíslení skončil vítězným gólem Adamaneové na 4:3.

Téměř minutová power-play českého týmu už změnu skóre nepřinesla a namísto uklidňujících bodů na úvod náročného šampionátu došlo na první české slzy... 

"Nehráli jsme dobře, většinu zápasu jsme sice měli míček ve své moci, ale zcela jsme vyhořeli střelecky. Kdybychom proměnili řadu šancí, mohli jsme první třetinu končit s výrazným brankovým náskokem, takhle jsme se stále nemohli zbavit nervozity a obav o výsledek. Na hráčkách byla znát velká zodpovědnost za výsledek, o přestávkách jsme je museli nabádat ke klidu a trpělivosti, v hektickém závěru už ale bylo velmi složité donutit je dodržovat taktické pokyny a namísto kolektivního pojetí se holky pokusily rozhodnout zápas individuálně.

Ke konci hodně chyběla zraněná Šindelová, přesto jsme měli lépe využít následnou pětiminutovou přesilovku. Výsledek je vzhledem k průběhu zápasu opravdu krutý, nezbývá než se pokusit jej napravit v zítřejším souboji s favorizovaným Švýcarskem," zhodnotil nevydařený vstup do MS reprezentační kouč Zdeněk Chyba.

Velké zklamání neskrývala ani zkušená útočnice Petra Chybová. "Ten zápas jsme nezvládly hlavně psychicky, místo abychom trpělivě dohrávaly kombinace, snažily jsme se řešit slibné situace individuálně a často i zbrkle a ke konci už byl v naší hře zjevný chaos. Dobře jsme nesehráli ani pětiminutovou přesilovku, kdy jsme opět střílely příliš brzo namísto finální přihrávky na spoluhráčku v ideální střelecké pozici..."

I přes velmi dobrý výkon nebyla spokojena ani v obraně zaskakující útočnice Zuzana Macurová. "Opravdu smolný zápas, možná jsme Lotyšky přece jen i trochu podcenily. Před MS jsme se hodně soustředily především na zápas s favorizovaným Švýcarskem, které chceme i nadále překvapit, Lotyšsko jsme ale asi měly v hlavách až někde potom. Přitom šancí k rozhodnutí zápasu jsme si připravily dostatek, jenže vázla střelba a naopak Lotyškám dokonale vyšla taktika rychlých protiútoků."

Dnešní nečekaná prohra tak nejen hodně nabourala sny o postupu do semifinále, naopak opět reálně naznačila i opakování varianty z předloňského MS ve ŠVýcarsku, kde Češky hrály jen o záchranu v elitní divizi A. Pokus o reparát čeká český tým už zítra, kdy se v Singapuru utká od 10 hodin českého času se Švýcarskem.

Česko - Lotyšsko 3:4 (1:1, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky:
3. Bočanová (Macurová), 30. Slováková, 43. Novotná (Bursová) - 17. a 36. E. Bankavaová, 43. a 59. Adamaneová. Vyloučení: 3:4, navíc Masalskaová na 5 minut. Využití: 1:1. Oslabení: 0:1. Střely na branku: 40:19. Rozhodčí: Rasbrink a Nystrand (Švédsko), 700 diváků.

Sestava ČR: Z.Chybová - Šindelová, Slováková - Čmakalová, P. Chybová, Bursová; Bartošová, Macurová - Klusáčková, Bočanová, Novotná. Do hry postupně zasáhly i Billá, Kohútová, Jílková a Svobodová.

Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Semifinále Evropské ligy: Leverkusen s Kovářem v brance vyhrál v Římě 2:0

2. května 2024  20:49,  aktualizováno  23:23

Fotbalisté Leverkusenu s brankářem Matějem Kovářem zvítězili v úvodním semifinále Evropské ligy na...

Basketbalisty Barcelony čeká rozhodující pátá bitva s Olympiakosem

2. května 2024  21:52,  aktualizováno  23:02

Basketbalisté Barcelony s Janem Veselým a Tomášem Satoranským budou bojovat s Olympiakosem Pireus o...

Švýcaři nevyhráli v Euro Hockey Tour ani na desátý pokus, podlehli Švédům

2. května 2024  22:46

Hokejisté Švédska porazili na úvod Českých her v utkání hraném v Klotenu domácí Švýcarsko 2:1. V...

Fotbalisté Chelsea po výhře v derby nad Tottenhamem útočí na poháry

2. května 2024  20:19,  aktualizováno  22:45

Fotbalisté Chelsea porazili v dohrávce 26. kola anglické ligy v londýnském derby 2:0 Tottenham a...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...