České florbalistky skončily na MS páté

Frederikshaven - České florbalistky skončily na mistrovství světa ve Frederikshavenu páté poté, co v souboji o tuto příčku přehrály domácí Dánsko. Hattrickem se na výhře podílela Kristýna Jílková. Světovými šampionkami se staly Švédky, které ve finále porazily Finsko 7:3. Bronz získaly Švýcarky.

V duelu o páté místo dostala po bezbrankovém úvodním dějství český tým do vedení v 26. minutě právě Jílková. Po polovině utkání sice Aagaardová vyrovnala, ale v 33. minutě opět získala náskok Češkám Valjentová a za 128 vteřin zvýšila Matějková.

Druhá trefa Jílkové v utkání v polovině závěrečného dějství znamenala vedení už 4:1. Za Dánsko se sice vzápětí trefila Munková, ale rozdíl ještě zvýraznily Valjentová s Jílkovou. Ta stihla dovršit hattrick šest vteřin před koncem zápasu.

"Dánky začaly s hodně zasunutou obranou a v první třetině se nám i díky velké nervozitě nepodařilo ji překonávat. Nehráli jsme dobře, bylo to hodně svázané, ale pomohla nám první přestávka, kdy jsme pozměnili rozehrávku, kterou bylo hlavně potřeba zjednodušit, a začaly se rodit šance," zhodnotil utkání reprezentační kouč Jaroslav Marks na oficiálních internetových stránkách České florbalové unie.

Českému týmu prý proti celku, který nedávno dvakrát porazil na turnaji rovněž ve Frederikshavenu, hodně pomohl první gól. "Pak jsme sice nečekaně inkasovali vyrovnávací gól, ale tým znovu ukázal svou příkladnou morálku jako na celém turnaji a dokázal dotáhnout šampionát až k vytčenému cíli. Výsledek 6:2 vypadá sice jednoduše, ale byl to hodně těžký, naštěstí však vítězný poslední krok," doplnil trenér.

České florbalistky vylepšily svá umístění z předchozích dvou šampionátů v roce 2005 v Singapuru a o dva roky dříve ve Švýcarsku, kde skončily shodně sedmé. Svěřenkyně trenéra Jaroslava Markse zároveň vyrovnaly nejlepší výsledek z let 1999 a 2001.

"Páté místo se pro tenhle tým v letošním složení základních skupin téměř rovná vybojované medaili, je to velký úspěch," připomněl Marks, že v základní skupině proti pozdějším finalistům Švédsku a Finsku nebylo lehké se prosadit.

Současné páté místo by mělo pomoci k lepšímu nasazení pro světový šampionát za dva roky ve Švédsku a české florbalistky by tak mohly mít větší naději na postup do boje o medaile. "Nyní jsme ale jen fakticky tam, kam už pár let herně patříme, tedy v první světové pětce. Jen se nám to v posledních letech nedařilo potvrdit výsledkově," navázal Marks.

Český výběr bude nadále hrát pravidelně dvakrát za rok Euro Floorball Tour, která slibuje konfrontaci s velmocemi Švédskem, Finskem a Švýcarskem. "Chvilku si to užijeme, ale co nejdříve bude potřeba přestat se plácat po zádech a začít tvrdě pracovat, abychom příště mohli mířit ještě výš," podotkl kouč.

"Pátá příčka je totiž jen odrazovým můstkem k nadcházejícím světovým šampionátům, kde už se budeme pokoušet hrát o semifinále a případně medaile. Jak dlouho to ale bude trvat, zatím nelze říct, odhodlání v českém ženském florbale se o to poprat však v současné době určitě je," dodal.

Ve finále, které řídili čeští rozhodčí Michael a Daniel Bartoškové, začaly lépe Finky. Už v 3. minutě v přesilové hře otevřely skóre díky Saarinenové. Ještě v úvodní části ale otočily stav Nilssonová a Kristoffersenová. V 32. minutě sice vyrovnala Niemenmaaová, ale 54 vteřin před druhou pauzou opět získala Švédsku vedení Kristoffersenová.

V závěrečné části ještě vyrovnala Joutsenová, ale za 54 vteřin opět přiblížila k titulu Tři korunky Lundströmová. V 56. minutě pojistila výhru dovršeným hattrickem Kristoffersenová a výsledek zpečetily Lindströmová s Nilssonovou. Švédky tak třetím zlatem předčily své soupeřky Finky, které mají na kontě dva triumfy na světových šampionátech.

Zápas o bronz ovládly šampionky ze Singapuru Švýcarky, které rozdrtily Lotyšsko 7:1.

Výsledky:
Finále:
Finsko - Švédsko 3:7 (1:2, 1:1, 1:4)
Branky a nahrávky:
3. Saarinenová (Piispaová), 32. Niemenmaaová (Malmbergová), 46. Joutsenová (Saarinenová) - 4. Nilssonová (Lundströmová), 17. Kristoffersenová (Renströmová), 40. Kristoffersenová (Samuelssonová), 47. Lundströmová (Sahlinová), 56. Kristoffersenová (Dahlerusová), 59. Lindströmová, 60. Nilssonová (Widarová). Rozhodčí: M. Bartošek, D. Bartošek (oba ČR). Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 1337.

O 3. místo:
Švýcarsko - Lotyšsko 7:1 (3:1, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
6. Mätzenerová (Rittmeyerová), 14. Hofstetterová (Rittmeyerová), 19: Hofstetterová (Stettlerová), 22. Morfová (Andereggová), 37. Morfová (Bernerová), 41. Kundertová (Andereggová), 43. Schäferová (Stadelmannová) - 13. Z. Bankavová (E. Bankavová). Rozhodčí: Paso, Silvo (oba Fin.). Vyloučení: 0:1. Diváci: 589. 

O 5. místo:
Dánsko - Česká republika 2:6 (0:0, 1:3, 1:3)
Branky a nahrávky:
31. Aagaardová (Svendsenová), 53. Munková (Baggeová) - 26. Jílková (Jelínková), 33. Valjentová (Billá), 35. Matějková, 50. Jílková (Bursová), 57. Valjentová (Novotná), 60. Jílková. Rozhodčí: Ingebrigtsli, Holmberg (oba Nor.). Vyloučení: 0:1. Střely na branku: 18:27. Diváci: 458.

Konečné pořadí:
Elitní kategorie:
1. Švédsko, 2. Finsko, 3. Švýcarsko, 4. Lotyšsko, 5. Česká republika, 6. Dánsko, 7. Rusko, 8. Norsko, 9. USA, 10. Singapur (sestup).
Divize B: 11. Polsko (postup), 12. Německo, 13. Maďarsko, 14. Nizozemsko, 15. Austrálie, 16. Japonsko, 17. Kanada, 18. Itálie, 19. Slovensko, 20. Španělsko.