Závod hvězd sevře srdce Prahy

  • 5
Praha - Jen týden poté, co se v české metropoli představil jezdec formule 1 stáje Ferrari Rubens Baricello, sem zavítá další slavný muž „rychlých kol“. Tentokrát pouze dvou - šestinásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong. Během pátečního cyklistického kritéria se v horní části Václavského náměstí představí i další hvězdy sportovní špičky tohoto sportovního odvětví.

Mnozí Pražané se na závod těší, dalším naopak zkomplikuje cestu po městě. Kvůli akci budou muset policisté od páteční šestnácté hodiny až do pozdního večera uzavřít část náměstí pro dopravu od Vodičkovy ulice směrem nahoru k Národnímu muzeu.

„Zde bude vytvořen uzavřený ovál, na kterém budou cyklisté závodit,“ řekl zástupce policejního ředitele Zdeněk Bezouška s tím, že místem bude možné pouze procházet.

Kdo však nebude chtít pozorovat dramatické zápolení, měl by náměstí kvůli očekávané mnohatisícové návštěvě spíše obejít postranními ulicemi. Omezení se přitom nebude týkat městské hromadné dopravy.

„Tramvaje ve Vodičkově ulici a automobily na magistrále budou jezdit bez omezení,“ potvrdil Zdeněk Bezouška.

Cyklistický závod v pátek začne v osmnáct hodin. Osmisetmetrový kruh na Václavském náměstí budou cyklisté objíždět stokrát.

Kromě Armstronga přislíbili účast nejen jeho kolegové ze stáje US Postal španělský vrchař José Rubiera a český zástupce Pavel Padrnos, ale i dvojnásobný vítěz Giro d'Italia Gilberto Simoni. Hvězda akce se však nezúčastní pouze závodu.

Lance Armstrong se pátek v devět hodin ráno setká s primátorem Pavlem Bémem v jeho rezidenci, poté se společně přesunou do Motola, kde navštíví fakultní nemocnici.

„Po tiskové konferenci Armstrong navštíví dětskou onkologickou kliniku, kde bude mít možnost si popovídat s pacienty,“ popsal program vedoucí tiskového oddělení nemocnice Jaromír Morávek. Slavný Američan sám před časem po chemoterapiích zvítězil nad rakovinou.