Zavírám dveře, říká cyklista Vinokurov

  • 5
Almaty - Z pekla do ráje a zase zpět. Zvrat za zvratem provázel v letošním roce kazašského cyklistu Alexandra Vinokurova. Krvácel na trati Tour de France a byl oslavován. Vyměnil si krev a byl proklínán. Nejprve ho přezdívali Superman, pak jej označili za vyděděnce. Stal se rozporuplnou postavou. A s rozpaky jeho cyklistický příběh také končí. Definitivně.

Ještě ve čtvrtek mu národní federace udělila za krevní doping na Tour pouze roční distanc, namísto obvyklého dvouletého. Podpořili jej kazašští politici, funkcionáři, podnikatelé. "Těší se, až se vrátí do závodů," tvrdil jeho advokát Maurice Suh. Stejný advokát, jenž obhajuje i Floyda Landise.

Jenže o 24 hodin později Vinokurov oznámil: "Končím. Už nechci mít s cyklistikou nic společného. Zavírám dveře a odcházím." Byla to jeho kapitulace? Přiznání viny? Naopak, tvrdil. "Pravidla jsem nikdy neporušil. Dál chci bojovat za očištění jména a získat zpět svoji čest. Dokážu, že jsem nevinný a že výsledky testů byly jen fraška."

Na jeho oficiální internetové stránce svítí jako poslední zpráva: "Vinokurov vyhrál 15. etapu Tour." To bylo v červenci. Poté jako by pro něj cyklistický svět přestal existovat.

Do 16. etapy už nenastoupil. Vyloučili ho ze závodu i z týmu Astana. Jaký to paradox. Odepsal ho tým, který kdysi sám stvořil. On to přece byl, kdo u někdejšího kazašského prezidenta Achmatova zajistil pro Astanu finanční podporu místních byznysmenů.

Letošní Tour zahájil v roli největšího favorita, před startem v Londýně ho obskakoval kazašský velvyslanec. Potom spadl v 5. etapě. Ale šlapal dál, nezničitelný muž se zafačovanými koleny a dvěma krvácejícími stehy, které se každý den potrhaly. Vyhrál časovku i pyrenejskou etapu!

"Nikdo jiný by nedokázal to, co já," dmul se pýchou. Bolestí, vepsanou v obličeji, hypnotizoval fanoušky. Mučedník a hrdina.

Pozitivní test rázem srazil Vinokurova z piedestalu. Objevily se spekulace, že při nepovolené transfuzi přijal krev od otce. "To bych měl maximálně pozitivní test na vodku," uchichtl se. "Při vší té pozornosti, co Tour má, bych byl blázen, kdybych dopoval. Já blázen nejsem. Jsem oběť provokace."

Alexander Vinokurov

Věk: 34 let, bývalý kazašský profesionální cyklista.

Největší úspěchy na Grand Tours: vítěz Vuelty 2006, 3. na Tour 2003, vítěz pěti etap na Tour a čtyř etap na Vueltě.

Medaile: stříbro z OH 2000, bronz z časovky na MS 2004 a 2006.

Další triumfy: Paříž-Nice 2002 a 2003, Kolem Německa 2001, Kolem Švýcarska 2003, Amstel Gold Race 2003.

Stáje: Casino (1998–99), T-Mobile (2000–05), Liberty Seguros (2006), Astana (2006–07).

Mezinárodní cyklistická unie UCI pro něj žádala dvouletý trest. Kazašská federace mu však nyní pod tlakem vlády odhlasovala pouze roční zákaz startu, aby stihl olympiádu v Pekingu.

"Takovým rozhodnutím jsme šokováni," vyřkl vzápětí Enrico Carpani, mluvčí UCI. Dokonce se UCI chtěla proti nízké výši trestu odvolat ke sportovní arbitráži v Lausanne.

Ovšem to už je teď zbytečné.

Posledním závodem Vinokurova zůstane 15. etapa letošní Tour. Horské galeje, které vyhrál.

Když jej druhý den obvinili z dopingu, belgický list Het Volk napsal: "Vinokurov zavraždil Tour."

"Ne! Tour zavraždila mě," namítá on.

Kazašský cyklista Alexandr Vinokurov.