Mads Pedersen orazítkoval zelený dres etapovým vítězstvím

Mads Pedersen orazítkoval zelený dres etapovým vítězstvím | foto: Profimedia.cz

Sprinterská dominance zeleného Pedersena na Vueltě. Dál jede i Ayuso s covidem

  • 16
Po čtvrteční vrchařské koncovce nabídlo páteční menu cyklistické Vuelty velkou šanci sprinterům, a ti si ji nenechali vzít. Hromadný dojezd v Montille ovládl po suverénním spurtu muž v zeleném trikotu lídra bodovací soutěže, Dán Mads Pedersen ze stáje Trek. Celkové pořadí nedoznalo na čelních pozicích žádných změn, dál mu vévodí Remco Evenepoel z Quick-Stepu.

Závod zůstává v Andalusii a jeho páteční trasa z Rondy do Montilly byla sice tu a tam zvlněná, ale chybělo na ní jakékoliv kategorizované stoupání.

ONLINE: 13 etapa Vuelty

Scénář dne tudíž byl v očích sprinterských týmů dopředu daný: nejprve tvorba úniku, který bude předem odsouzen k záhubě, pak hodiny relativního klidu, poté sjíždění uprchlíků a hromadný spurt.

Přesně tak se to i odehrálo.

A na samém konci, v dojezdu do mírného, čtyřprocentního stoupání předvedl velkolepou ukázku síly Mads Pedersen. Zareagoval na brzký útok Pascala Ackermanna z UAE Emirates a záhy nechal nejen ambiciózního Němce, ale i všechny další soupeře jednoznačně za sebou. Druhý posléze spurtoval Bryan Cocquard ze stáje Cofidis.

Po třech druhých místech v dosavadních etapách tedy šestadvacetiletý Pedersen orazítkoval svůj zelený dres i etapovým vítězstvím.

Remco Evenepoel, lídr stáje Quick-Step, nadále celkově vede o 2:41 minuty před obhájcem titulu Primožem Rogličem z Jumba. Třetí Enric Mas z Movistaru ztrácí 3:03 minuty a čtvrtý Carlos Rodríguez z Ineosu 4:06.

V závodě pokračuje i průběžně pátý Juan Ayuso z UAE Emirates, přestože měl v pátek ráno pozitivní test na covid. Čtyřiadvacátým jezdcem, jenž by proto musel Vueltu opustit, se však nestal.

„Juan je bez příznaků a analýzou PCR bylo zjištěno, že má velmi nízké riziko nákazy, podobně jako v případech, které jsme viděli na letošní Tour (u Rafala Majky a Boba Jungelse). Rozhodnutí, že může zůstat, jsme učinili po konzultaci s lékařskými zástupci organizátorů a UCI,“ uvedl uvedl Ayusův týmový lékař Adrian Rotunno.

Etapový vítěz Pedersen nyní s velkou převahou drží i zelený trikot lídra bodovací soutěže, které vévodí o 151 bodů před pronásledovateli.

„Ten náskok je docela komfortní,“ usmíval se Dán. „Věděli jsme, že profil dnešní koncovky mi hodně vyhovuje. Jsem spokojený, že jsem tu konečně získal etapu, a vrátil tak klukům z týmu práci za celou Vueltu. A u jednoho vítězství skončit nechci.“

NA STARTU. Mads Pedersen před 13. etapou Vuelty.

Jediný český cyklista v pelotonu Vojtěch Řepa z druhodivizní stáje Kern Pharma projel cílem na 97. místě se ztrátou 1:48 minuty. V celkové klasifikaci mu patří 87. místo.

O víkendu se ráz Vuelty opět změní, dvě obtížné horské etapy důkladně prověří schopnosti kandidátů nejvyšších příček. V sobotu nejprve drsné cílové stoupání na Sierra de le Pandera.

Jak se vše odehrálo

Evenepoel po pádu. Na startu 13. etapy dostal lídr závodu otázku, jak se cítí po čtvrtečním pádu. Odpověď? „Spal jsem dobře, takže všechno je O.K. Mé zranění už vypadá docela zahojeně. Doufám, že nás čeká klasická kontrolovaná sprinterská etapa.“

Kritika organizátorů. Po zveřejnění verdiktu ohledně Ayusa se do vedení Vuelty pouští José Herrada z Cofidisu, který si kvůli covidu musel v předchozím průběhu závodu pakovat kufry: „Někteří jezdci jedou domů, aniž by věděli, jakou měli virální nálož covidu. Jiní naopak vědí, že jsou pozitivní, ale tají to a pokračují, než se míru své virální nálože dozvědí. Cirkus pokračuje.“

Trio uniká. Pět kilometrů po startu se rodí únik dne. Figurují v něm tři jezdci, kteří se už v předchozích etapách o úspěch z úniku neúspěšně pokoušeli: Julius van den Berg (EF Education), Ander Okamika (Burgos-BH) a Joan Bou (Euskaltel).

Pod kontrolou. Sprinterské týmy je drží na uzdě, nejvíc jim mu povolí tři a půl minuty k dobru. Na špici pelotonu se usazují Trek, BikeExchange, Cofidis a později i Alpecin.

Peloton dál řídne. 147 jezdců stálo na startu, během etapy však odstupuje Thibault Guernalec z týmu Arkéa.

Rychlostní prémie. Tu Španělé umístili až na metu patnácti kilometrů do cíle. Uprchlíci zde mají náskok 15 sekund, jejich osud se naplňuje.

Pohromadě. Devět kilometrů před cílem je balík pohlcuje. V závěrečných kilometrech ve městě Montilla se pole natahuje, velmi dobré pozice dlouho drží stáje Alpecin i BikeExchange, dopředu se prodírá dokonce i Jumbo s Rogličem, ale finální part mají sehrát jiní.

Vzhůru do cíle. Na čtyřprocentním stoupání posledního kilometru těžknou nohy sprinterských es Tima Merliera (posléze až 62.) a Kadena Grovese (21.), brzy se k ataku odhodlává Pascal Ackermann, jenže vichřice jménem Mads Pedersen smete veškeré konkurenty.

Cyklistický etapový závod Vuelta

13. etapa (Ronda - Montilla, 171 km)

1. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) 3:46:01, 2. Coquard (Fr./Cofidis), 3. Ackermann (Něm./SAE Emirates), 4. Wright (Brit./Bahrajn Victorious), 5. D. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe), 6. Pacher (Fr./Groupama-FDJ), 7. Ezquerra (Šp./Burgos-BH), 8. Van Gils (Belg./Lotto-Soudal), 9. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 10. Berrade (Šp./Kern Pharma) všichni stejný čas, ...97. Řepa (ČR/Kern Pharma) -1:48.

Průběžné pořadí: 1. Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) 48:11:10, 2. Roglič -2:41, 3. Mas (Šp./Movistar) -3:03, 4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -4:06, 5. Ayuso (Šp./SAE Emirates) -4:53, 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -6:28, 7. López (Kol./Astana-Qazaqstan) -6:56, 8. Almeida (Portug./SAE Emirates) -7:18, 9. Polanc (Slovin./SAE Emirates) -8:00, 10. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) -8:05, ...87. Řepa -1:37:07.