ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

U čínského jezera si vedl nejlépe Kozubek

Před rokem měli dva jezdce v elitní desítce a připsali si i etapový triumf. Letos na své úspěchy navázali jen zčásti. Cyklisté hradecké stáje PSK Whirpool - Author tentokrát do boje o přední příčky v etapovém závodu kolem čínského jezera Quinghai nepromluvili.

Nejúspěšnějším z nich byl Stanislav Kozubek, který obsadil dvanáctou příčku. "Vždycky nemůže být posvícení," prohlásil sportovní ředitel týmu Vladimír Vávra.

Vystoupení hradeckých cyklistů v desetietapovém závodu, který vyhrál aténský olympijský vítěz v časovce Tyler Hamilton ze Spojených států, však rozhodně nebylo žádným propadákem. Aktivitou hýřil zejména Kozubek, jenž v horských etapách často nechyběl v únicích.

A dvakrát se do elitní desítky probojoval Petr Benčík, jenž jednou skončil na nepopulárním čtvrtém místě.

"Kluci byli během celého závodu hodně vidět. Jeli dobře, i když oproti loňskému ročníku, kdy jsme dokázali i vyhrát, se nám tolik nedařilo," prohlásil Vávra.

Pro Benčíka, jenž v konečném pořadí obsadil třicátou příčku, byl závod generálkou na olympiádu.

Letošní mistr republiky v Pekingu pojede silniční závod jednotlivců, na který byl nominován spolu s českou jedničkou a účastníkem Tour de France Romanem Kreuzigerem.

Proto se ani nevrací domů se svými týmovými kolegy. "Petr zůstane v Pekingu a bude tam trénovat až do olympijských her. Naštěstí pro něj se v dějišti připravují i další cyklisté, takže tam nebude sám," řekl Vávra.