Ty jsi prezident? Kecáš! Žertoval Armstrong

  • 20
Praha - Všechny tváře ukázal v Praze fenomenální americký cyklista Lance Armstrong. Pokornou a zvídavou, drze rozpustilou i obchodnickou při režii aktivit své nadace pro boj s rakovinou. Páteční ráno věnoval návštěvě Staroměstské radnice. Primátor Pavel Bém, sám zdatný cyklista, ho vzal na prohlídku tajemných prostor, kde slepý mistr Hanuš uváděl do chodu figurky orloje.

Armstrong ohromeně sledoval složitý mechanismus, šplhal po schodech a u ozubených koleček jako kdyby úplně zapomněl na bicykl.

Zato vpodvečer na Václavském náměstí už byl zase ve svém živlu. Na startovní čáře vtipkoval s italským rivalem Simonim.

A ve chvíli, kdy se vedle něho objevila hlava státu Václav Klaus se startovací pistolí, vypadal rozhovor asi takhle: Klaus: "Tak chlapci, pojďme na to." Armstrong: "A ty jsi kdo?" Klaus: "Prezident téhle země." Armstrong: "Kecáš, fakt?"

Na večerní párty ve Ville Barrandov hlavní hrdina opět chyběl - jen slíbil dodat dres do dražby ve prospěch dětské onkologie. Marně na něj čekal i hokejový gólman Dominik Hašek. Raději pak zmizel ještě dřív, než se začalo licitovat o cenách.

Gilberto Simoni věnoval svůj červený vrchařský trikot, s nímž dobyl nejvyšší vrchol letošní Tour. Bývalý český cyklista Karel Vacek ho koupil za 40 000 korun a nemocným dětem věnoval peníze i dres.

Armstrongův žlutý trikot krále Tour de France získal dráž, za 201 000 korun, Ladislav Sosenka, majitel časopisu Peloton a otec vítěze pátečního pražského kritéria Ondřeje. I přes dvojitou výhru tedy zaznamenali ztrátu, syn na kole vydělal ten den „jen“ necelých 100 000 korun.

Armstrong s přítelkyní Sheryl Crow, která tu vedla jeho kroky, opustili Prahu soukromým tryskáčem v sobotu ráno. Simoni s manželkou Arianne, neteří legendárního Franceska Mosera, se procházeli hlavním městem Česka jako turisté až do neděle.

Přijedou světová cyklistická esa za rok opět? "Něco po Tour zase nachystáme," slíbil Martin Dvořák, jeden z promotérů.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa