Tour jsem vyhrál férově, tvrdí Landis

  • 1
Paříž - Cyklista Floyd Landis je stále přesvědčen, že svého triumfu na loňské Tour de France dosáhl férovým způsobem. Američan přišel o vítězství poté, co byl po závodě usvědčen z dopingu. Trest za překročení povolených hodnot hormonu testosteronu považuje za nespravedlivý.

Landis se se svými pocity svěřil v otevřeném dopise fanouškům, který uveřejnil na svých internetových stránkách.

I když měl po poslední horské etapě loňské Tour pozitivní dopingový test, výčitky ho netrápí.

"V noci spím klidně, protože vím, že jsem Tour de France 2006 vyhrál férově. Doufám, že kampaň na očištění mého jména stále něco znamená pro všechny z vás, kteří přispíváte mému fondu na právní obhajobu," uvedl jednatřicetiletý Američan.

Svou dopingovou kauzu považuje za jednu velkou křivdu. "Jestli z toho vzešlo něco dobrého, tak je to to, že jsme ukázali, jak je antidopingový systém zkorumpovaný, neúčinný a nefér," prohlásil.

Minulý čtvrtek americká arbitráž rozhodla, že Landis podváděl, a Americká antidopingová agentura mu udělila dvouletý distanc.

Mezinárodní cyklistická unie vzápětí odebrala Landisovi vítězství na Tour a přidělila ho Španělu Oscaru Pereirovi. Potrestaný cyklista se ještě může obrátit na sportovní arbitráž CAS v Lausanne.

,