Emoce vítězného Marka Cavendishe.

Emoce vítězného Marka Cavendishe. | foto: Reuters

Pohádka na Tour. Legendární Cavendish se raduje z etapového vítězství

  • 70
Čtvrtá etapa Tour de France měla náboj. Jezdci nejprve na protest zastavili. V závěru pak po šokujícím vítězství sahal uprchlík. To si pro sebe ale nakonec urval Mark Cavendish. Závodník týmu Deceuninck Quick-Step ve sprintu všem ukázal záda a připsal si svůj 31. triumf na nejslavnějším etapovém závodě.

Ještě deset kilometrů před cílem se zdálo, že si sprinteři vítězství nechají vyfouknout uprchlíkem Brentem Van Moerem z Lotta Soudal.

Belgičan přišel o naděje až 200 metrů před cílem, kdy se kolem něho přehnal peloton.

ONLINE

Etapu jsme sledovali podrobně

Jedna možná cyklistická pohádka tedy skončila, druhá se ale zrodila.

S rychlostí sobě vlastní kolem všech proletěl Mark Cavendish, který si připsal svůj první etapový triumf na Tour od roku 2016. Celkově už jednatřicátý.

Za cílovou čarou hledal muž přezdívaný „střela z ostrova Man“  jen těžko slova. „Co můžu říct? Už jen že tu jsem, je speciální. Nedoufal jsem, že tady ještě někdy budu,“ soukal ze sebe šťastný vítěz, jenž má ještě jeden důvod k radosti. Vybojoval zelený dres pro lídra bodovačky, ze kterého svlékl týmového kolegu Juliana Alaphilippa, na kterého má náskok sedm bodů.

Mark Cavendish se objímá s Julianem Alaphilippem. Po dnešku přebírá i jeho dres.

Na druhém místě dojel Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic), třetí skončil Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix). 

K žádným pádům tentokrát nedošlo a v celkovém pořad se nic nemění. Žlutý dres udržel Mathieu van der Poel, který ho nyní bude hájit ve středeční časovce.

Krátce po startu závodníci zastavili a minutu tak strávili. Jezdci tím protestovali proti nevoli UCI prodloužit tříkilometrovou ochrannou zónu v závěrech etap.

„(Jezdci) žádají UCI, aby zahájila diskusi se všemi zúčastněnými stranami o úpravě pravidla o 3 kilometrech během etapových závodů. To by mohlo zabránit incidentům, ke kterým došlo ve včerejší etapě,“ uvedla v prohlášení Asociace cyklistických profesionálů CPA.

Jak se vše odehrálo

Dnes snad v klidu. Na rozdíl od záludného závěru třetí etapy, který byl plný zatáček a zúžení, měl být úterní dojezd podstatně klidnější.

Plán nebo kouřová clona? Vítěz pondělní etapy Tim Merlier se svěřil, že Alpecin-Fenix bude chtít završit vítězný hattrick. Tím vyvoleným ale neměl být on sám, ani Mathieu van der Poel. „Dnes se bude spurtovat na Jaspera (Philipsena),“ řekl Merlier.

Výzva závodníků. Hned po startu se v pelotonu hodně diskutovalo. Brzy bylo jasné proč. Závodníci chtěli důrazněji vyjádřit svůj postoj. „Jezdci a CPA jsou odhodláni usilovat o změny v zájmu bezpečnosti a fyzické integrity sportovců. Tyto změny jsou nutné více než kdy jindy,“ stojí v prohlášení CPA.

Takhle se pondělní etapa podepsala na Primoži Rogličovi:

Závodit se bude! Jezdci sice své pedály brzy uvedli do pohybu, nicméně dalších deset kilometrů se jelo kochacím tempem. Závodit se začalo až na metě 140 kilometrů do cíle.

Duo odvážných. O skromný denní únik se postarali Pierre Luc-Périchon (Cofidis) a Brent van Moer (Lotto-Soudal), kteří zaútočili právě po deseti odjetých kilometrech.

Stopař Vakoč. Stejně jako v předchozích etapách Čech pracoval na čele pelotonu.

První střela. Cavendish svoji sílu ukázal už na sprinterské prémii 36 kilometrů před cílem, kde i díky výborné práci týmových kolegů předčil ostatní sprintery.

Mathieu van der Poel ve čtvrté etapě Tour de France.

Beznadějný únik? Náskok van Moera a Périchona se v závěrečných padesáti kilometrech ani jednou nedostal nad dvě minuty. Zdálo se, že hlavní skupina má vše pod kontrolou.

To už musí vyjít. Z dua jezdců na čele zbyl pouze van Moer. Ještě pět kilometrů před cílem měl k dobru minutu. Hlavní skupina se stále ne a ne přiblížit. 3 kilometry, 30 sekund náskok. 2 kilometry, 20 sekund. Belgičan chvátal do cíle, nicméně byl dojet o dvě stě metrů dříve, než by si přál. Z vítězství se radoval Cavendish.

Pohádka. Do belgického týmu Quick Step přestoupil Cavendish koncem loňského roku, kdy se obával, že bude muset ukončit kariéru. Ale kdeže. V současné době prožívá svoji nejlepší sezonu od roku 2016.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 4. etapa: Redon - Fougéres (150,5 km):

1. Cavendish (Brit./Deceuninck-Quick-Step) 3:20:17 hod., 2. Bouhanni (Fr./Arkéa-Samsic), 3. Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix), 4. Matthews (Austr./BikeExchange), 5. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 6. Bol (Niz./DSM), 7. Laporte (Fr./Cofidis), 8. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 9. Van Poppel (Niz./Intermarché-Wanty-Gobert), 10. Greipel (Něm./Israel Start-Up Nation) všichni stejný čas, ...168. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -1:33.

Průběžné pořadí: 1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) 12:58:25, 2. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) -8, 3. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 4. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) oba -31, 5. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -38, 6. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -39, 7. Mas (Šp./Movistar), 8. Quintana (Kol./Arkea-Samsic) oba -40, 9. Latour (Fr./TotalEnergies) -45, 10. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -52, ...134. Vakoč -21:07.