Další těsný finiš na Tour. Gaviria slaví druhý triumf, znovu porazil Sagana

  17:58aktualizováno  18:32
Po třech etapách v regionu Vendée se Tour přesunula na tři dny do Bretaně. Úterní etapa byla jednou z nejrovinatějších v celém itineráři. I proto byla lahůdkou pro nejrychlejší cyklisty. O vítězství si to v hromadném finiši rozdali André Greipel, Peter Sagan a Fernando Gaviria. A podobně jako v úvodní etapě měl v infarktovém závěru nejvíce sil ten poslední z nich. Tour dál vede Greg van Avermaet.
KDO VYHRÁL? Peter Sagan (vlevo) André Greipel (uprostřed) a Fernando Gaviria...

KDO VYHRÁL? Peter Sagan (vlevo) André Greipel (uprostřed) a Fernando Gaviria bojují o vítězství ve čtvrté etapě Tour. | foto: Reuters

Už před startem dostala přízvisko královská.

Tedy královská pro spurtery.

Vždyť poslední čtyři kilometry čtvrtého dne letošní Tour de France vedly po absolutně rovné silnici ve městečku Sarzeau. Ideální to podmínky pro nejrychlejší muže závodu, navíc pod dohledem prezidenta Mezinárodní cyklistické unie Davida Lappartienta, který je v Sarzeau starostou.

Ještě osmnáct kilometrů před cílem však měla dvouminutový náskok čtveřice uprchlíků, která strávila před pelotonem celý den.

Devět kilometrů před cílem to stále bylo přes minutu.

Že by si tuhle lahůdku nechali spurteři ujít?

10.července 2018 v 17:47, příspěvek archivován: 10.července 2018 v 18:13

WHAT A CRASH ! QUELLE CHUTE ! #TDF2018 https://t.co/xNe8zKHM3L

Ne, nenechali. A to ani navzdory pádu pět kilometrů před cílem, ke kterému došlo uprostřed balíku. Zůstali v něm také Rigoberto Uran, Robert Gesink, Pierre Latour a Ilnur Zakarin.

Zatímco Gesink s Latourem a Zakarinem do čela pelotonu už nedojeli, Uran to bleskurychle zvládl.

Závěrečné čtyři kilometry pak vedly po dlouhé a široké rovince. Vepředu se střídala letky Sky s Dimension Data, kilometr před cílem dojeli kvarteto uprchlíků.

Pak už se potřetí v tomto ročníku dostalo na spurtery.

A pozici nejrychlejšího muže závodu potvrdil Fernando Gaviria. Třiadvacetiletá kolumbijská střela vyčkala až na metu 250 metrů, než zapnul své turbo.

Zprava se na něj sice tlačili André Greipel s Petrem Saganem, on však první místo o pár centimetrů před slovenským cyklistou udržel.

10.července 2018 v 18:04, příspěvek archivován: 10.července 2018 v 18:13

‍♂️ ‍♂️ ‍♂️ #TDF2018 https://t.co/VSxGyKL6Ju

„Byl to velmi náročný dojezd. Ostatní týmy nám při stahování úniku nepomohly, proto jsem byl strašně rád, že jsem dokázal týmu tu jeho práci vrátit,“ těšilo kolumbijského rychlíka.

V průběžném pořadí se mezi nejlepšími nic nezměnilo. I po čtvrté etapě zůstává v čele Greg van Avermaet, kterého na druhém místě jistí týmový kolega Tejay van Garderen. Třetí je se ztrátou tří vteřin Geraint Thomas.

Ve středu na cyklisty čeká 204 kilometrů dlouhá klasikářská zkouška s pěti hodnocenými stoupáními.

Jak se vše odehrálo

Nejdelší evropská pláž. Čtvrtá etapa startovala v Le Baule, kde je známá 9kilometrová nejdelší evropská pláž. Je to také jedna z nejprestižnějších prázdninových destinací ve Francii.

START NA PLÁŽI. Čtvrtá etapa Tour odstartovala na nejdelší evropské pláži Le Baule

Návrat po 30 letech. Le Baule se do itineráře Tour vrátila po 30 letech. V roce 1988 tady Tour dokonce startovala, a to dost netradičně. Jela se zde týmová časovka na 3,8 kilometru s tím, že poslední kilometr absolvoval pouze jeden cyklista z dané stáje. Výsledky se poté nezapočítávaly do celkového pořadí.

Z pláže za prezidentem. Na 195 vesměs rovinatých kilometrech čekala jen jedna vrchařská prémie čtvrté kategorie. Peloton v průběhu dne projel i přes Pontchateu, místo známé hlavně cyklokrosovým fanouškům. A úplný závěr závodu poté obstaralo město Sarzeau - ne náhodou. Pochází odsud prezident Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient.

Start o kilometr později. Už před oficiálním startem se u auta Christiana Prudhomma, ředitele Tour, objevovaly dresy druhodivizních týmů, jejichž cyklisté chtěli vyrazit do úniku. Museli si však o kilometr počkat. V neutrální zóně totiž spadl Markus Burghardt, a tak se stal o kilometr posunul.

PÁD JEŠTĚ PŘED STARTEM. Markus Burghardt leží na zemi ještě před startem čtvrté etapy Tour.

Žádný boj o únik. Už po 500 metrech se ve čtvrté etapě vytvořil únik dne, který nikomu nevadil. Šlapala v něm čtveřice Jerome Cousin (Direct Energie), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert), Dimitri Claeys a Anthony Perez (oba Cofidis).

Nový virtuální lídr. Právě Van Keirsbulck byl ve čtvrté etapě v úniku i loni. To však pelášil na čele závodu úplně sám v den, kdy byl nakonec ze závodu vyloučen Peter Sagan. Nyní se záhy dostal virtuálně do žlutého, jelikož na vedoucího van Avermaeta ztrácel předtím jen 1:34 minuty.

Cavendish ztrácí vysílačku. Nejprve se ji snažil za jízdy opravit, pak Marku Cavendishovi, vítězi 30 etap na Tour, spadla vysílačka do příkopu. Musel tak slézt z kola dojít si pro ni. Následně se v poklidu vrátil do pelotonu, který v průběhu dne ztrácel na kvarteto vepředu téměř osm minut.

Gaviria vítězí ve spurtu poprvé. O dva body stáhl náskok Petra Sagana v bodovací soutěži kolumbijský rychlík Fernando Gaviria, který projel bonifikačním sprintem na pátém místě za čtyřčlenným únikem. Za ním se seřadili André Greipel, Sagan a John Degenkolb.

10.července 2018 v 16:28, příspěvek archivován: 10.července 2018 v 18:14

Sprint Inter - Derval Gaviria perfectly led on by his team, Greipel coming back from behind and Sagan in control : let's watch the sprint again! Gaviria parfaitement emmené, Greipel revient de loin et Sagan en contrôle : la palette du sprint ! WeLoveCyclingFR #TDF2018 https://t.co/UbwTic7MKg

Náskok klesá a v pelotonu se padá. Pětačtyřicet kilometrů před cílem už měla čtveřice vepředu pouze něco málo přes minutu k dobru. V tu chvíli ale došlo v pelotonu k nepříjemnému pádu, ve kterém skončili Bauke Mollema či čtyři jezdci Astany i s Jakobem Fuglsangem. Všichni se ale vrátili zpět do hlavního balíku.

Jak na gumě. Po pádu náskok kvarteta znovu narostl na tři minuty, než do čela pelotonu vjeli Thomas de Gendt z Lotta-Soudal a Tim Declercq z Quick-Stepu a čtyřku začali znovu stahovat.

Dojedou je, nebo ne? V čele pelotonu jel naskládaný Quick-Step, kterému ale žádný další tým ve stahování uprchlíků nepomáhal. I proto náskok klesal velmi pomalu. Ještě osmnáct kilometrů před cílem měla čtyřka k dobru dvě minuty, devět kilometrů před cílem pak minutu. Přesto to do cíle před balíkem nedotáhla.

Zakarin ztrácí minutu. Pět kilometrů před cílem došlo k pádu uprostřed balíku, na který nejvíc doplatil Ilnur Zakarin. Nestihl se dostat zpátky do hlavního pole a na své úhlavní rivaly v boji o celkové pořadí ztratil drahocenných 59 vteřin.

Gaviria podruhé králem. Už už se zdálo, že se přes něj v závěrečných metrech dostanou jak André Greipel, tak i Peter Sagan. První místo však Kolumbijec uhájil a připsal si druhé vítězství na této Tour.

Cyklistický etapový závod Tour de France

4. etapa (La Baule - Sarzeau, 195 km)

1. Gaviria (Kol./Quick-Step Floors) 4:25:01, 2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 3. Greipel (Něm./Lotto-Soudal), 4. Groenewegen (Niz./Lotto NL-Jumbo), 5. Kittel (Něm./Kaťuša), 6. Pasqualon (It./Wanty-Groupe Gobert), 7. Kristoff (Nor./SAE-Team Emirates), 8. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 9. Smith (N. Zél./Wanty-Groupe Gobert), 10. Dupont (Belg./Wanty-Groupe Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet (Belg./BMC) 13:33:56, 2. Van Garderen (USA/BMC) stejný čas, 3. Thomas (Brit./Sky) -3, 4. Gilbert (Belg./Quick-Step Floors) -5, 5. Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors), 6. Jungels (Luc./Quick-Step Floors) oba -7, 7. Dumoulin (Niz./Sunweb), 8. Andersen (Dán./Sunweb), 9. Matthews (Austr./Sunweb) všichni -11, 10. Urán (Kol./Cannondale-Drapac) -35.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...