Tom Dumoulin v cíli osmé etapy Tour de France. Před ním Alejandro Valverde.

Tom Dumoulin v cíli osmé etapy Tour de France. Před ním Alejandro Valverde. | foto: Reuters

Stromotřesení na Tour. Jak i Jumbo přiznalo: Ne, takhle jsme to nechtěli

  • 29
Teprve až tady Tour opravdu začíná. Až tady zjistíme, kdo na to má a kdo ne. Napjatě vyhlížena byla první pyrenejská etapa cyklistické slavnosti ve Francii. A rozhodně nezklamala. Měla své vítěze i oběti.

Stáj Jumbo se v Pyrenejích rozhodla (jak sama prohlásila) zatřást stromem plným favoritů - a sledovat, kdo z něj spadne.

Velká show v Pyrenejích. Etapu vyhrál Peters, zářil Pogačar, zlomil se Pinot

Nans Peters projíždí vítězně cílem 8. etapy Tour de France.

Když se potom v cílové obci Loudenvielle podívali pod strom, viděli tam Thibauta Pinota.

Také Juliana Alaphilippa, dalšího z hrdinů minulé Tour.

Ale i Toma Dumoulina, týmovou dvojku své vlastní stáje.

Zároveň spatřili, že z toho košatého stromu na ně pořád mává a křičí docela početná banda protivníků.

Pravda, majitel žlutého dresu Adam Yates měl chvílemi pocit, že pod ním praská větev, a tak po stromě usilovně lezl tam a zase zpátky, ale v cíli etapy s úsměvem na rtech prohlásil: „Myslím, že každý se dnes ocitl na limitu. Dělal jsem, co jsem měl. A vidíte, jsem pořád tady.“

To Tadej Pogačar se rozhodl, že ze spodních větví začne zase šplhat ke koruně. A šlo mu to setsakramentsky dobře. Snad že má lídr UAE Emirates tak mladé a ohebné tělo i odvážnou hlavu, kterou nějaký ten páteční propad přece nevyvede z rovnováhy.

Ale Dumoulin pod stromem? Ne, tak to být nemělo. Takový plán nebyl.

„Jo, chtěli jsme dneska zatřást stromem a udělat to ostatním co nejtvrdší,“ říkal George Bennett z Jumba. Jenže možná třásli až moc silně. A vlastně na tom nic moc nevydělali. Spíš naopak. Protože trpící Thibaut Pinot by spadl i bez toho lomcování.

Tom Dumoulin, šampion Gira 2017, ztratil na další favority celkové klasifikace 2:07 minuty a sám sebe přeřadil mezi pomocníky.

„Tohle jsme nechtěli,“ přiznal Bennett.

Zatímco o den dříve jsme psali, že dosavadní Tour v podání Jumba má blízko k dokonalosti, tentokrát nizozemské stáji její plány nevycházely. „Já a Sepp (Kuss) jsme se necítili nejlépe,“ popisoval Bennett. 

Také Dumoulin při stoupání na Peyresoude ostatním přes vysílačku sdělil: „Nejsem na tom dobře, budu radši pracovat pro tým.“

Robert Gesink a opět vynikající Wout van Aert předtím v čele pelotonu diktovali vysoké tempo na Port de Balés, prémii mimořádné kategorie. Pak měli na Peyresourdu převzít roli tahounů Kuss a Bennett.

„Ale po páteční fušce jsem dnes trpěl,“ přiznal Sepp Kuss, jenž se brzy z popředí balíku vytratil. 

Zčistajasna se tedy zjevil v čele skupiny favoritů Dumoulin a opět nasadil tvrdé tempo. „Jakmile to Tom udělal, celá skupina doslova explodovala a udrželi se jen ti nejsilnější,“ ocenil Primož Roglič. Dumoulin však tuto práci dělal s vědomím: Zničím tím sám sebe. 

Když nedlouho poté odpadl, nedokázal se vrátit zpět.

„Našim plánem bylo držet také Toma v popředí pořadí,“ říkal Robert Gesink. „Takhle to není ideální. Ale na druhou stranu Primož opět ukázal, že je na tom hodně dobře. A Tom předvedl, jak fantastickým týmovým hráčem dokáže být.“

Roglič sice s Nairem Quintanou z Arkey Samsic na Peyresourdu stíhal unikajícího Tadeje Pogačara, ale na další útok svého mladšího krajana už neodpověděl. Nemohl? Nechtěl? To si nechává pro sebe. Dle mnohých schovává drtivý úder až na Alpy. A tam je stále daleká cesta.

Byla to každopádně i na svazích pyrenejských velikánů nádherná podívaná. A byla to i etapa tří P.

Jako by Nans Peters nemohl uvěřit, že právě vyhrál 8. etapu Tour de France.

Peters - vítěz dne z úniku.

Pogačar - nejlepší z favoritů.

Pinot - nejsmutnější z favoritů.

Thibaut Pinot si před startem Tour liboval, že letošní ročník má na trati spoustu hor a jen jednu časovku, navíc kopcovitou. Jenže první opravdový horský test ho zničil. Či spíše zničil ho už pád v deštivé a kluzké 1. etapě v Nice.

V sobotu odpadl na Port de Bales, obklopen pěti pomocníky, kteří mu nedokázali pomoci. Ztrácel minutu za minutou. Cílem projel se ztrátou 25 minut.

Když se drápal do sobotních kopců, opakovaně se na kole narovnával, snažil se ulevit bolavým zádům. Marně.

„Bolest byla tak silná, že jsem už ani nedokázal pořádně šlapat na kole,“ líčil francouzské televizi. „Ale ani na chvíli jsem nepomyslel, že bych vzdal. Tour pokračuje. Máme silný tým. Snad vyhrajeme nějaké etapy.“

TAK ZASE NE. Zlomený Thibaut Pinot obklopený parťáky z týmu Groupama-FDJ. 

Prokletý pád v Nice, mohl si říkat. V zahajovací den Tour se tři kilometry před cílem ocitl při hromadném karambolu na asfaltu. „Od té doby trpěl,“ říkal šéf jeho týmu Groupama-FdJ Marc Madiot. „Věřili jsme, že se jeho stav postupně zlepší, ale nezlepšil. Thibaut nebyl tím samým cyklistou jako na Dauphiné (kde skončil druhý). A hory to ukázaly.“

Tým hrál na Tour all in, vsadil vše na Pinota, proto nechali doma i sprintera Arnauda Démara. Najdou teď novou motivaci? 

„Nebudeme brečet,“ burcoval Madiot. „Dáme se dohromady a zkusíme urvat nějakou etapu.“

Což bude možná v dalších letech také jediná ambice Thibauta Pinota na Tour. „Možná je dnešek zlomem v mé kariéře,“ pronesl poněkud depresivně. Jakoby tím navždy dával sbohem snaze prosadit se v celkovém pořadí Tour. Vážně se z něj stane „jen“ lovec etap?

To u Tadeje Pogačara ani páteční smolná půldruhaminutová ztráta žádnou depresivní reakci nevyvolala a kromě etap míní na této Tour lovit trikoty: bílý, žlutý - jaký bude zrovna na ráně.

Třetí muž loňské Vuelty sestoupil v pátek na 16. místo, načež prohlásil: „Někde ten čas zase najedeme.“ Přesně to v sobotu dělal. Jeden útok, druhý, třetí, a už šlapal na Peyresourdu sám mezi špalíry diváků, před všemi favority.

„Viděl jsem, jak ostatní kluci koukají jeden po druhém a každý už je na limitu, tak jsem si řekl: Teď máš šanci zaútočit - a pořádně jsem se do toho opřel.“ 

V cíli měl na favority 38 sekund k dobru. V pořadí se vrátil do Top 10, je devátý a zaručeně se tím spokojit nemíní.

Tadej Pogačar v drsném stoupání v osmé etapě Tour de France.

Jen pomyslete, kdo by nakonec mohl být v Alpách největším konkurentem pro Primože Rogliče, považovaného za největšího favorita? Bernal? Quintana? Nebo... právě Tadej Pogačar?

Egan Bernal, lídr Ineosu, zatím jezdí defenzivně. Nereagoval, když na Peyresourdu atakovali Pogačar a pak i Roglič a Quintana. 

„V tu chvíli jsem na to neměl. Radši jsem dál držel vlastní tempo,“ přiznal. „Byl jsem rád, že jsem se potom vrátil k Rogličovi, je tu jedním z nejsilnějších rivalů. Pogačar jel fenomenálně. A jsou tu Quintana, López, Uran, tolik skvělých cyklistů. Mám ke všem respekt. Bude to zajímavý závod.“

Jeho slova neukazují na vysokou hladinu sebevědomí obhájce titulu. Ale nezapomínejte, Egan Bernal je schopný obrátit tok věcí na jednom jediném dlouhém alpském stoupání.

Ani stále žlutý Adam Yates nepůsobil v sobotu nezničitelně. Přesto Brit vzbuzuje dojem, že si z nečekaně nabyté pozice lídra Tour nedělá těžkou hlavu. „Jumbo dnes jelo na plný plyn a když Dumoulin ještě navýšil tempo, nedokázal jsem se udržet,“ popisoval. „Pokračoval jsem vlastním tempem, abych se dal trochu dohromady, potom jsem se ke klukům zase dotáhnul a už jsem se jich držel.“ 

Na první poslech to zní jednoduše.

„Nepřemýšleli jsme o žlutém dresu, ale teď ho máme,“ říká šéf týmu Matt White. „Jde o nejprestižnější trikot ve sportu a my ho budeme pevně držet.“

Což v Yatesových očích znamená: „V neděli je obdobná etapa, jestli budu mít žlutý dres i po ní, tak v pondělí je volný den, potom snazší etapy... A kdo ví, co všechno se pak může stát.“

V nedělním druhém pyrenejském dějství z Pau do Laruns je na 153 kilometrech pět horských prémií, ale nepůsobí až tak hrozivě jako sobotní menu. Navíc z posledního stoupání na prémii 1. kategorie Col de Marie Blanque je to 18 kilometrů do cíle.

„Budeme dál jezdit tak jako dnes,“ říká Robert Gesink z Jumba.

Jinými slovy: Páni favorité, držte se svých větví, zase s vámi trochu zacloumáme.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa