Dánský cyklista Jakob Fuglsang slaví vítězství v páté etapě závodu...

Dánský cyklista Jakob Fuglsang slaví vítězství v páté etapě závodu Tirreno-Adriatico. | foto: LaPresse - D'Alberto / Ferrari

Hvězdné souboje na Tirrenu. Yates v kopcích útočil, etapa pro Fuglsanga

  • 8
Pátou etapu závodu Tirreno-Adriatico ovládl dánský cyklista Jakob Fuglsang. Jezdec týmu Astana se v kopcovitém profilu radoval po sólovém úniku. Náročný závěr zvládl i lídr závodu Adam Yates, jenž si v boji o modrý dres upevnil vedení.

Až nápadně pátá etapa připomínala průběh vrchařského dne na jedné z Grand Tour. Pomohl k tomu profil, průběh klání i hvězdné souboje mezi jezdci.

Ač pořadatelé označili 180 kilometrů dlouhou štreku do Recanati v itineráři za klasikářskou, o vítězství a sekundy do celkového hodnocení bojovali především vynikající vrchaři.

Okolo cílového města totiž peloton kroužil tři 22,5 kilometrů dlouhá kola, v nichž se vždy cyklisté škrábali na dvě stoupání. Hlavně stěna dlouhá 1 300 metrů s průměrným sklonem 14 procent a maximem až 19 procent brala velké množství sil.

Právě tady Adam Yates, dosavadní lídr závodu, odpáral dva kilometry před cílem Primože Rogliče, druhého muže v boji o modrý dres celkového vítěze. 

Britský cyklista Adam Yates slaví po páté etapě závodu Tirreno-Adriatico v modrém dresu pro lídra závodu.

Slovinec před etapou ztrácel na britského jezdce týmu Mitchelton-Scott pouhých sedm sekund, po neděli se manko vyšplhalo na 25 sekund.

Daleko výrazněji se v celkovém hodnocení propadl Tom Dumoulin. Lídr týmu Sunweb, který pro letošní sezonu oblékl namísto bílo-černých dresů barvy červené, ztratil na Yatese minutu a pět sekund. Což ho srazilo ze třetí na čtvrtou příčku s 1:55 minuty.

Na pomyslných stupných vítězů Nizozemce vystřídal Jakob Fuglsang. 

17.března 2019 v 17:03, příspěvek archivován: 17.března 2019 v 17:33

Una dedica speciale a Michele Scarponi | A special dedication to Michele Scarponi #TirrenoAdriatico @NamedSport https://t.co/aXTRczHhpS

Dán zhruba 40 kilometrů před cílem, těsně po nájezdu do druhého okruhu, zaútočil z pelotonu, jezdec Astany pospíchal na čelo k triu uprchlíků.

Později se za Fuglsangem vydala skupina favoritů s Yatesem, Dumoulinem, Rogličem a dalšími.

Zbývalo 16 kilometrů do cíle, když kvartet jezdců na čele i s Fuglsangem držel náskok 38 sekund před dotírajícími cyklisty.

Dán neváhal, zvýšil tempo a osamostatnil se.

Yates se v závěru nebezpečně přibližoval. Do cíle to však drobný Brit nestihl.

Tam se radoval 33letý Dán.

Roman Kreuziger, lídr týmu Dimension Data, dojel do cíle v naděleném pelotonu se ztrátou 8:47 minuty na vítěze. O zhruba tři minuty později do cíle dorazil i druhý Čech v závodě Zdeněk Štybar.

„Když začal být závod hodně hektický, tak jsem si hrábl několikrát na dno a pak se z toho nedostal. Věřil jsem, že potvrdím zlepšení formy a sobotní výkon. Takže nemůžu být spokojený. V pondělí je rovinatá etapa, je důležité pošetřit a pak zajet co nejlepší časovku,“ řekl Kreuziger.

Cyklistický závod Tirreno-Adriatico

WorldTour

5. etapa (180 km): 1. Fuglsang (Dán./Astana) 4:39:32, 2. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -40, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -56, 4. Dumoulin (Niz./Sunweb) -1:39, 5. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -1:53, 6. Poels (Niz./Sky) -1:57, ...45. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -8:47, 55. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -11:49.

Průběžné pořadí: 1. A. Yates 20:33:48, 2. Roglič -25, 3. Fuglsang -35, 4. Dumoulin -1:55, 5. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) -2:34, 6. Poels -2:39, ...27. Kreuziger -10:16, 36. Štybar -18:08.