slovenský cyklista Peter Sagan

slovenský cyklista Peter Sagan | foto: Reuters

Sagan zakončil závod Kolem Kalifornie pátou etapovou výhrou

  • 2
Závod Kolem Kalifornie vyhrál nizozemský cyklista Robert Gesink. Člen týmu Rabobank udržel své vedení v průběžném pořadí v závěrečné osmé etapě v centru Los Angeles, kde si připsal už páté dílčí vítězství Slovák Peter Sagan.

Gesink se do žlutého trikotu oblékl po sobotní etapě v kalifornských horách a druhého Američana Davida Zabriskieho porazil o 46 sekund. Třetí místo obsadil stejně jako loni další domácí cyklista Tom Danielson.

"Mám za sebou těžké měsíce poté, co jsem si zlomil nohu. Ale právě pro takové momenty cyklistiku dělám," říkal Gesink. "Předtím jsem tady vyhrál dres nejlepšího mladíka, teď i ten pro celkového vítěze. Kalifornie mi sedí."

Finále závodu obstarala krátká etapa o délce 72 km z Beverly Hills do centra Los Angeles a její hvězdou byl podle očekávání Sagan.

Dvaadvacetiletý Slovák vyhrál už první čtyři etapy a v závodě vedl, nicméně po časovce a dvou náročných horských etapách klesl v celkovém pořadí do páté desítky.

Tým mu ale v poslední den připravil ideální pozici do závěrečného spurt a slovenský Rambo v něm porazil Belgičana Toma Boonena a Němec Geralda Ciolka. "V létě pojedu Tour de France," vzkázal. "A pojedu ji dobře."

VÝSLEDKY

Cyklistický závod Kolem Kalifornie - 8. etapa (72 km): 1. Sagan (SR) 1:27:36, 2. Boonen (Belg.), 3. Ciolek, 4. Kluge (oba Něm.), 5. Haussler (Austr.), 6. Mondory (Fr.) všichni stejný čas, ...103. Raboň (ČR) -37.

Průběžné pořadí: 1. Gesink (Niz.) 29:14:52, 2. Zabriskie -46, 3. Danielson -54, 4. Van Garderen (všichni USA) -1:17, 5. Duarte (Kol.) -1:36, 6. Leipheimer (USA) -2:13, ...102. Raboň -1:34:47.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa