Cyklokrosař Zdeněk Štybar slaví ve Stříbře se svým fanclubem sedmý titul mistra...

Cyklokrosař Zdeněk Štybar slaví ve Stříbře se svým fanclubem sedmý titul mistra republiky. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Má sedm titulů, chce i osmý. Snad to vyjde, doufá šampion Štybar

  • 2
Vítězství Zdeňka Štybara v republikovém šampionátu cyklokrosařů bylo skoro povinností. O zlato se jelo v domovském Stříbře, závod organizoval táta Štybar a výsledky z vánočního turné stavěly osmadvacetiletého závodníka do role favorita. Když pak Štybar junior coby mistr převzal svůj už sedmý vítězný dres, pronesl: "Musím přijet i za rok, abych získal i ten osmý. Snad mi to vyjde."

To znamená, že se i příští zimu vrátíte do terénu?
Určitě, celkem mi tento model pasuje do přípravy. Samozřejmě teď ještě nevím, co to se mnou udělá na jaře, abych nebyl moc brzo v laufu, ale snažil jsem se držet, neabsolvoval jsem ani specifické tréninky, zbytečně neztrácel kila, abych měl ještě rezervy. Snad je to všechno pod kontrolou a snad mi vyjde jaro.

Ani titul nezmění vaše rozhodnutí nestartovat na mistrovství světa?
Rozhodl jsem se už před dvěma lety, že chci zkusit kariéru silničního cyklisty. Ve středu si jedeme s Tomem Boonenem projíždět první klasiky, chce mi s tím pomoct. A taková nabídka se neodmítá. Když se mi nabízí nejlepší závodník klasik na světě, je to pro mě větší lákadlo než mistrovství světa v Americe.

Kolik sil vás stálo vítězství?
Hrozně moc, a to už před závodem. Chtěl jsem vyhrát pro všechny, co pomáhali tátovi šampionát připravit, a hlavně pro taťku samotného. Ten tím závodem žil, poslední týden nespal, aby mu všechno klaplo až do posledního bodu. Moje
úsilí bylo velké, protože nikdy nevíte, co se vám může při závodě přihodit.

Vám se maléry vyhýbaly a rozhodl jste poměrně brzo.
Taktika byla dvě kola se držet pohromadě a pak zkusit nástup. Jenže mi vypadla noha z pedálu a proto to nebylo tak agresivní. Pak jsem se snažil držet vysoké tempo a hlídat si náskok.

Pomohly vám v tom silniční závody?
Tato trať se zdá být lehká, zdá se, že je to placka, ale žádná placka to není. Když jsem tady dva dny před závodem objel dvě rychlá kola, věděl jsem, že bude těžké udržet se v háku. Snažil jsem se využít síly, které jsem nasbíral v létě.

Dokázal jste si vůbec závod vychutnat?
Rozhodně, poslední dvě kola jsem se snažil si to užívat, vychutnával jsem si fanoušky, protože náskok jsem měl dostatečný a věděl jsem, že bych klidně mohl ještě zrychlit, kdyby se někdo přiblížil. A v posledním kole jsem hledal taťku.

Bude vůbec čas na oslavu?
Půjdeme si sednout ke mně do restaurace a dáme si skleničku šampaňského. Těším se hlavně na to, že si sedneme s rodinou, protože poslední dny byly hodně hektické.

Jaký bude další váš program?
V neděli odlétám do Belgie, v úterý máme týmovou prezentaci a ve středu si projedu první klasiku, co mě na jaře čeká. Pak odlétám na tři týdny na Mallorku, kde mě čeká první start - Mallorca Challenge.