Roman Kreuziger z týmu NTT na Tour de France.

Roman Kreuziger z týmu NTT na Tour de France. | foto: Tým NTT

Kreuziger: Letošní rok nám rozhodil biorytmy. Ti mladší na to reagují líp

  • 52
Grenoble (Od našeho zpravodaje) - Podobně se na Tour trápil už jednou, v roce 2011 ještě v dresu kazašské Astany. Tehdy to však bylo proto, že od pádu v prvním týdnu jel se sebezapřením a s frakturou člunkové kosti, o které nevěděl. Letos je důvod soužení Romana Kreuzigera jiný, v rozbité sezoně se mu nepovedlo vyladit tělo na pozdní termín Tour. Přesto 102. závodník celkové klasifikace stále věří v jednu povedenou etapu ve třetím týdnu.

Volné dny jsou letos na Tour spojeny i s testováním na covid. Takže jste v pondělí ráno opět odjeli s celým týmem na odběrové místo?
Tentokrát jsme byli na testech už v neděli a proběhlo to díky tomu klidněji. Minule byl náš den volna poněkud hektický. Teď se naopak organizátorům povedlo zorganizovat pro většinu závodníků testování už před nedělní etapou a dnes šel potom na testy personál týmů. Teď čekáme, co nám poví za výsledky, ale snad bude všechno v pohodě.

Čím vám tato Tour připadá nejvíc zvláštní? Těmi testy? Všeobecnou opatrností?
Až tak moc se pro nás v porovnání s minulostí vlastně ani nezměnilo, jen je méně diváků podél trati a máme víc klidu u autobusů. Jinak je Tour na trati podobně rychlá a nervózní jako pokaždé. Už dříve jsme během ní bývali v určitých bublinách, i když třeba novináři nebo rodinní příslušníci za námi směli na hotely. To je teď také absolutně zakázané.

Tour de France 2020

příloha iDNES.cz

Právě, těch bezpečnostních opatření je celá řada. Současná bublina je mnohem střeženější, ne?
Pravdou je, že i když bydlíme na hotelu s jiným týmem, máme rozdělené i výtahy, abychom nepoužívali stejné. Navíc je každý tým na jiném patře a oddělené máme i místnosti na shromažďování. Vše je tu maximálně hlídané. A normální hosty, ty už na hotelu vůbec nevidíme.

Na absenci diváků u tratí kolují mezi jezdci odlišné názory. Řada cyklistů je postrádá, ale zároveň zaslechnete, že jízda v kopcích je díky tomu klidnější a méně nebezpečná.
Fanoušci jsou fajn, pokud jsou u trati. Ale pro nás je nejdůležitější, aby se Tour objela. Proto chápu, že se je organizátoři snaží omezit. V kopcích samozřejmě chybí, ale na druhou stranu tam máme opravdu větší klid na závodění.

Když celý závod v Nice teprve startoval, pochyboval jste, zda dojedete až do Paříže?
Ne, nepochyboval. Zatím v Paříži pořád nejsme. Uvidíme, jestli tam opravdu dojedeme. Ale já věřím, že s těmi opatřeními, která se udělala, všechno klapne.

Letos měla být Tour nevyzpytatelná i proto, že příprava jezdců probíhala úplně jinak než obvykle, včetně karantén, uzavírek celých zemí a dlouhých týdnů na trenažerech. Je to hodně znát?
Jednoznačně. Nastaly velké změny. Ineos, který léta vládl, je najednou lidštější a nevychází mu Tour tak, jak očekával. A v popředí je naopak mnohem víc mladších závodníků.

V modrém jede tým NTT, kde působí i Roman Kreuziger.

Kvůli covidové sezoně?
Ano. Myslím si, že v příští sezoně už to bude generačně zase hodně srovnané. Ale průběh letošního roku znamenal pro nás všechny zásah do biorytmů. Ti lidé, kteří závodí už delší dobu, je teď mají pořádně rozhozené.

Zatímco mladší jezdci na to reagují líp?
Určitě.

Překvapuje vás, že Slovinci na Tour až tak dominantně vládnou?
Roglič ukazoval, že je výborný od začátku sezony, a také Pogačar jezdil dobře. Úplné překvapení to není. Jsou ve hře Slovinci, Kolumbijci, Richie Porte a Adam Yates. Což je zajímavá sestava. Myslím, že Tour bude zajímavá až do konce, protože ten je pořád ještě daleko.

Chris Froome prohlásil, že Roglič je nyní v jeho očích jednoznačným favoritem, který si může Tour prohrát už jen sám. Vidíte to podobně jednoznačně?
Nevidím. Klidně může na titul zaútočit i někdo zezadu, kdo je v pořadí za Slovinci. Tahle Tour je vážně nepředvídatelná. Před nedělí taky nikdo nepočítal s tím, že Bernal chytne sedm minut. Stát se může cokoliv.

Jak prožíváte vlastní vystoupení? Je to velké a složité hledání formy?
Letos mě ta Tour nebaví, protože nejsem v kondici, ve které bych na ní chtěl být. Myslel jsem si, že se rozjedu rychleji, bohužel to tak není. Takže tady tak nějak přežívám, ale bojuju a doufám, že v nějaké etapě se mi ještě povede skočit do úniku.

Hledali jste s šéfem týmu Bjarnem Riisem, nebo i s lékaři, co za vašimi problémy může být?
Důvod je jednoduchý. Patnáct let závodím v určitém režimu a rytmu a teď je celá sezona posunutá, já nemám objeté závody, jaké jsem míval, ani soustředění, na která jsem byl zvyklý. Mé tělo na to bohužel reaguje tak, jak reaguje. Byl jsem zvyklý mít skoro každou sezonu podobný program, ten stereotyp mi vyhovoval, a teď je narušený. Prostě mi Tour v září nesedí.

Tým NTT na Tour de France.

V minulosti jste míval nejlepší výsledky většinou na jaře a v létě. V září se vám naopak s výjimkou 6. místa na innsbruckém mistrovství světa 2018 nikdy příliš nedařilo.
Ano, to může být důvod. To nikdo neví.

Můžete se současným stavem vašeho těla v průběhu závodu ještě něco udělat?
Snažíme se, abych v etapách, kdy to jde, ušetřil co nejvíc sil v grupettu. Jenže ty etapy jsou hodně intenzivní a časové limity malé, takže se stejně musím hodně zmáčknout. Přesto stále věřím, že se mi jedna etapa povede. Občas se mi už po startu i povedlo skočit do úniku, ale ten zrovna neprošel a nakonec odjeli jiní lidé. V součtu potom stojí spoustu energie, když kvůli soubojům o únik jedu naplno prvních 50 kilometrů. Pak jste další den nepoužitelný.

Snídaně Romana Kreuzigera během druhého volného dne v hotelu Novotel v Grenoblu:

Rest day n.2 in @letourdefrance could not start better.Thanks a lot to @bramius.lippens for #eggsbenedict #juice and @nespresso.cz ☕️

14. září 2020 v 9:35, příspěvek archivován: 14. září 2020 v 20:05

Probírali jste už, co bude po Tour? Chystal jste se na mistrovství světa.
Ne, mistrovství světa určitě nepojedu, už jsem o tom mluvil i s reprezentačním koučem Tomášem Konečným. Měl bych ještě na podzim startovat na ardenských klasikách a některých dalších závodech, ale počkejme, jak se vše vyvine.

Původně jste se přitom na kopcovitý šampionát těšil.
To se ještě měl konat ve Švýcarsku a s trochu jiným profilem, než jaký bude po změně organizátora v italské Imole. Každopádně není momentálně ta správná konstelace, abych tam startoval. Je správné nechat to místo klukům, kteří jsou motivovaní a cítí se dobře, protože místa máme vyjetá pro Česko jenom čtyři.

Jaká je po dvou týdnech Tour celková nálada ve vašem týmu NTT? Přišli jste o Giacoma Nizzola a Domenica Pozzoviva, dva silné cyklisty. Ale v některých etapách jste vidět byli.
Máme 2. a 3. místo z etap a včera měl Michael Gogl dostat červené číslo největšího bojovníka etapy, protože byl v úniku jedním z nejaktivnějších. Je to takové nahoru dolů. Bohužel jsme ztratili dva lidi, z nichž jeden měl být dobrý ve spurtech a druhý v kopcích, ale to je sport. Musíme nakládat s tím, co máme.

Stále bojujete o sponzora a tím pádem i o přežití stáje do další sezony?
Zatím nám šéfové týmu jen řekli, že ještě sponzorskou smlouvu nemají podepsanou, že jednají a že se uvidí. Takže se snažíme soustředit na závod a ne na to, co bude nebo nebude. Když tým nebude, budu muset hledat jiný.

Také tím je letošní covidová sezona jiná, že? Většinou už v červenci během druhého volného dne na Tour měli jezdci jasno, za koho budou příští sezonu jezdit.
Letos sponzoři neví, jak je tenhle rok finančně poznamená. I proto všichni věříme, že když se tahle Tour objede celá, bude to pro ně pozitivní signál. Snad to potom nějaké k cyklistice přiláká.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa